Agris.cz - agrární portál

Osevní plochy zeleniny se letos zřejmě sníží o třetinu

4. 4. 2005 | ČTK

Pěstitelé zeleniny zřejmě letos zareagují snížením osevních ploch na loňský propad výkupních cen, který způsobil levný dovoz. Podle odhadů vedení Zelinářské unie Čech a Moravy letos zredukují osevní plochy asi o třetinu, což představuje téměř 4000 hektarů půdy. Unie očekává, že pěstitelé sníží především produkci květáku, hlávkového zelí a cibule. "Producenti zeleniny v současné době sejí a sázejí. Pokles osevní plochy proto zatím můžeme pouze odhadovat na základě signálů, které máme od pěstitelů. Přesnější údaje budeme mít koncem dubna," řekl předseda zelinářské unie Jaroslav Zeman.

Prohlásil, že někteří zemědělci možná skončí s pěstováním zeleniny úplně. Většina ostatních, kteří se rozhodnout pro redukci pěstování zeleniny, zřejmě oseje volné plochy obilím. "Ani to ale určitě nebude ekonomicky zajímavé," prohlásil předseda zelinářské unie. Zemědělci budou podle něj upouštět především od pěstování květáku, hlávkového zelí a cibule. Pěstitele této zeleniny postihl levný dovoz nejvíce. "Kvůli problémům s odbytem bylo loni zaoráno 600 hektarů zeleniny," prohlásil Zeman.

Loňský dovoz donutil pěstitele podle vedení zelinářské unie snížit ceny pod výrobní náklady a připravil je tak o desítky milionů korun. "Bližší údaje nemáme. Pro ilustraci ale vždy uvádím, že naše společnost Agrokomplex Ohře pěstuje na 250 hektarech a přišla o čtyři miliony korun," prohlásil Zeman.

Vedení unie doporučilo začátkem února na Zelinářských dnech v Olomouci pěstitelům zeleniny, aby se spojili a vytvořili jednotnou odbytovou organizaci. Podle Zemana by díky tomu měli větší šanci vyjednat s obchodními řetězci příznivější ceny. "Pěstitelů je hodně a zatím se nedokázali domluvit. Pokud bude letošní rok stejně špatný jako loňský, buď je to k vytvoření odbytové společnosti donutí, nebo od pěstování zeleniny utečou," míní předseda zelinářské unie.

Čeští zemědělci loni pěstovali podle údajů Českého statistického úřadu konzumní zeleninu na 12.416 hektarech a sklidili asi 420.000 tun zeleniny. V roce předchozím byla produkce zhruba o 125 tun nižší. Ztrátu v roce 2003 způsobily dlouhotrvající sucho a vysoké teploty.


Zdroj: ČTK, 4. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 04:40