Agris.cz - agrární portál

Cukr loni zdražil, do budoucna mohou lidé čekat spíš zlevňování

4. 4. 2005 | ČTK

Cukr loni po vstupu do EU výrazně zdražil, do budoucna však mohou spotřebitelé podle odborníků očekávat spíše zlevňování. Loni stál kilogram cukru v průměru 22,2 koruny proti necelým 18 korunám v roce 2003. Po vstupu do EU totiž nastal postupný růst až na 26 Kč za kilogram v podzimních měsících. Nynější průměr se dá odhadovat na 20 až 21 korun. Tlak na zlevňování podle výrobců vytváří navržená reforma cukerního pořádku unie a také přebytky. Podle ministerstva zemědělství se dá letos čekat stabilizace, rozhodně není důvod k nárůstu cen.

V delším horizontu by měla navržená reforma unijní regulace trhu s cukrem přinést pokles cen. Jádrem navržených změn je vedle redukce výrobních limitů snížení zaručených výkupních cen cukru a výkupních cen cukrové řepy v rámci vnitřního trhu EU. Podle předsedy Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřicha Reinbergra by měly být ceny letos stabilní, protože pořád platí evropský cukerný pořádek, ve skutečnosti ale pomalu klesají. "Reforma je na stole a v rámci jednání o reformě v EU ten tlak od zákazníků na ceny cukru je obrovský, nejen u nás, ale i v sousedních zemích," uvedl. Zlevňováním cukru se podle něj může dostat cukrovarnický průmysl do problémů. Na jedné straně totiž zemědělci mají evropským právem zajištěnou minimální cenu řepy, na druhé straně budou odběratelé žádat levnější cukr. Také generální ředitel Moravskoslezských cukrovarů Stanislav Tobola soudí, že ceny cukru budou setrvávat na současném stavu nebo mířit dolů. Vedle reformy cukerního pořádku je podle něj důležitým faktorem přebytek, který vznikl vstupem nových států do unie. "Cukru je přebytek a v celé střední části Evropy už je to jasně vidět," uvedl Tobola. Pro spotřebitele to znamená jediné - zlevnění. Domácí produkce cukru loni stoupla na 554.000 tun z předloňských 513.000 tun. Sklizeň řepy přes pokles ploch stoupla o čtyři procenta na 3,49 milionu tun.


Zdroj: ČTK, 4. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 19:01