Agris.cz - agrární portál

Esenciální oleje ve výživě telat

5. 4. 2005 | ÚZPI

Studie provedená na mléčné farmě ve Velké Británii ukázala, že telata krmená 18 % koncentrovaného krmiva s podílem výrobku OreGin obsahujícího esenciální oleje zvýšila hmotnost těla v období od narození do věku 12 týdnů o 11 % více než kontrolní telata. Z univerzity Harper Adams uvádějí, že při užití přípravku OreGin u telat od odstavu do věku 12 týdnů bylo toto zvýšení ještě výraznější; telata krmená dávkou s OreGin přirsůtala o 20 % více než telata v kontrolní skupině. Celkový příjem krmiva pokusnými telaty byl o 4 % vyšší a při současném snížení průjmů došlo ke zvýšení průměrného přírůstku hmotnosti o 5,2 kg.

Zlepšená užitkovost telat a omezení průjmů představuje zisk 10 GBP na tele. Jestliže se započítají náklady na OreGin a na krmivo spotřebované navíc je čistý zisk na tele 9,22 GBP.Studie provedená na mléčné farmě ve Velké Británii ukázala, že telata krmená 18 % koncentrovaného krmiva s podílem výrobku OreGin obsahujícího esenciální oleje zvýšila hmotnost těla v období od narození do věku 12 týdnů o 11 % více než kontrolní telata. Z univerzity Harper Adams uvádějí, že při užití přípravku OreGin u telat od odstavu do věku 12 týdnů bylo toto zvýšení ještě výraznější; telata krmená dávkou s OreGin přirsůtala o 20 % více než telata v kontrolní skupině. Celkový příjem krmiva pokusnými telaty byl o 4 % vyšší a při současném snížení průjmů došlo ke zvýšení průměrného přírůstku hmotnosti o 5,2 kg.

Zlepšená užitkovost telat a omezení průjmů představuje zisk 10 GBP na tele. Jestliže se započítají náklady na OreGin a na krmivo spotřebované navíc je čistý zisk na tele 9,22 GBP.


Zdroj: ÚZPI, 5. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 15:03