Agris.cz - agrární portál

Likvidace zbytků pesticidů a dalších jedů bude stát deset miliard

5. 4. 2005 | ČTK

Postupná likvidace zásob pesticidů, herbicidů a dalších toxických látek setrvávajících v přírodě, ke které se zavázalo Česko podpisem Stockholmské úmluvy, přijde do roku 2025 na deset miliard korun. Odhad nákladů obsahuje zpráva o naplňování úmluvy, kterou ve středu předloží vládě odstupující ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Ambrozek chce, aby vláda zodpovědnost za naplňování plánu likvidace uložila ministerstvu životního prostředí. Navrhne také, aby za tři roky jeho nástupce předložil vládě informaci o naplňování závazků.

V materiálu, který má ČTK k dispozici, ministerstvo uvádí, že by bylo účelné, aby dál pracoval tým odborníků, který v minulých letech provedl inventuru zásob látek ze seznamu Stockholmské úmluvy. Podle inventury je v Čechách a na Moravě 440 míst kontaminovaných tuctem látek, jako je například DDT, kterých se úmluva týká. Lokality se liší mírou kontaminace a tím i rizikem pro lidské zdraví. Různá hnojiva a další látky vyráběné a používané v polovině minulého století se zavázal stát likvidovat, když úmluvu v roce 2002 ratifikoval. Pesticidy, polychlorované bifenyly a další látky jsou podle expertů rozptýleny všude, jejich hladina ale většinou není akutně nebezpečná.

Plán jejich likvidace zahrnuje vybudování meziskladu a spálení starých zásob. Náklady na výstavbu jednoho centrálního nebo více regionálních skladů a svoz budou záviset na počtu míst, lze je ale odhadnout na desítky milionů korun. Další monitorování situace vyjde ročně na desítky milionů. Stejně jako dosud by měl odstraňování starých ekologických zátěží financovat Fond národního majetku ve spolupráci s vybranými ministerstvy a kraji. Sebrané chemikálie je schopna likvidovat ostravská spalovna, další dvě jsou po otevření evropských hranic a trhu k dispozici v Německu.


Zdroj: ČTK, 5. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 16:35