Účinnější produkce libovějších brojlerů
12. 4. 2005 | ÚZPI
Technologie není založená na genetickém inženýrství, ale vychází z vědeckých poznatků a znalostí metabolického procesu u ptáků. Umožňuje produkci libovějších brojlerů při lepší účinnosti krmiva a je charakterizovaná následovně:
- odchov brojlerů při spotřebě tuků nižší o 20-30 %
- výkrm brojlerů do tržní hmotnosti při úspoře krmiva 5 %-7 %
- významné snížení mortality, minimální výskyt metabolických nemocí
- větší zisky v důsledku úspory nákladů na krmiva a snížené mortality brojlerů.
Úspěch postupu spočívá ve využití matematického vzorce, podle něhož se vypočítá přesné množství krmiva aplikovaného kuřatům v "kritickém období", tj. ve druhém týdnu života. Vědci zjistili, že omezení množství krmiva o 30-50 % v tomto období blokuje u kuřat vývoj tukových buněk. Omezení krmiva trvá 5 až 7 dní, brojleři dosahují tržní hmotnosti ve věku 6-8 týdnů.
Zdroj: ÚZPI, 12. 4. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:29