Agris.cz - agrární portál

Maso klonovaného hovězího dobytka je podle vědců tučnější

14. 4. 2005 | ČTK

Maso klonovaného hovězího dobytka je tučnější než maso zvířat z konvenčních chovů, ale jinak se od něho zásadně neliší. K tomuto závěru dospěl tým amerických a japonských vědců, podle nichž v mléce nejsou vůbec žádné rozdíly. O možných rizicích geneticky upravených potravin se vedou bouřlivé diskuse. Vědci z Connecticutské univerzity se na problém podívali z pragmatického hlediska. Porovnávali vlastnosti masa a mléka klonovaného dobytka s normálním masem a mlékem.

Přes 90 procent parametrů bylo u testovaných zvířat totožných, napsal vědec Xiangzhong Yang v odborném časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Maso klonovaných zvířat bylo o něco tučnější, avšak splňovalo standardy masného průmyslu, uvedl Yang.

Produkty z klonovaných zvířat se nikde ve světě nesmějí dostat mezi potraviny. Yang a jeho tým začali svůj výzkum před několika roky. Tehdy klonovali sedmnáctiletého plemenného býka z Japonska metodou, která byla použita u ovce Dolly. To znamená, že zvířeti odejmuli několik buněk a jejich jádra vložili do kravího vajíčka, které naopak jádra zbavili. Z embryí se poté vyvinulo pět telat takzvané generace G-1. Z těchto zvířat vědci stejným způsobem vytvořili dvě další telata generace G-2. Jeden býček z generace G-2 po narození pošel na infekci, druhý ale byl naprosto zdráv. Jeho spermatem bylo uměle oplodněno několik krav, které přivedly na svět šest zdravých telat.


Zdroj: ČTK, 14. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 14:17