Standardy řetězců pro bezpečnost potravin se prý daří sjednocovat
15. 4. 2005 | ČTK
Standardy obchodních řetězců pro bezpečnost potravin se daří postupně sjednocovat, řekl dnes novinářům viceprezident společnosti Royal Ahold Fons Schmid. Snahu o jednotnější přístup a vzájemné uznávání norem řetězců začalo před pěti lety iniciovat hnutí Global Food Safety Iniciative. Podle Schmida se již v tomto směru podařilo hodně postoupit. Během dalších pěti let by se mohlo dojít třeba i k jedné normě.
Přístup některých obchodních firem ale zůstává odlišný a drží se jiných standardů. Právě rozdílnost nároků různých odběratelů vidí jako problém domácí potravináři. Pro podniky to znamená audity a opakované kontroly a s tím spojené náklady. Pokud dodávají více řetězcům, musí splňovat třeba trojí různý systém požadavků, což náklady zvyšuje. "Snaha o sjednocení je, ale zatím to příliš nefunguje," řekl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.
Podle jeho mínění chtějí řetězce zejména ukázat zákazníkovi péči o bezpečnost potravin a jde o součást konkurenčního boje. Výsledky státních kontrol v provozovnách obchodních sítí přitom ukazují, že ony samy se proti hygienickým předpisům prohřešují, uvedl.
Třeba v Británii vytvořili obchodníci po zkušenostech se změtí norem a neustálými kontrolami jeden standard pro kvalitu potravin BRC, aby tak existoval efektivnější systém. Na tuto iniciativu navázali Němci, kteří ale chtěli mít možnost podle standardu i srovnávat jednotlivé dodavatele, a tak vznikla nakonec ve spolupráci s francouzskými partnery mezinárodní norma pro potraviny IFS. Dalším významným standardem je například EUREP GAP.
Zdroj: ČTK, 15. 4. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 04:06
