Výroba masa v Pardubickém kraji loni klesla o deset procent
18. 4. 2005 | ČTK
Výroba masa v Pardubickém kraji loni podle údajů ČSÚ meziročně klesla přibližně o deset procent na 35,9 tisíce tun. Snížila se především produkce vepřového, a to o 12 procent na 24,2 tisíce tun. Pokles výroby masa byl způsoben nízkými výkupními cenami, které v první polovině roku nekryly ani výrobní náklady, řekla ředitelka krajské agrární komory Jarmila Vlasáková. "Zemědělci od nerentabilní výroby začali ustupovat. Část hovězího a vepřového se začala vyvážet, protože výkupní ceny v sousedních zemí EU byly vyšší než u nás," uvedla. Naproti tomu v kraji stoupla produkce telecího masa o 45 procent na 177 tun a jehněčího masa o více než polovinu na 25 tun.
"V první polovině loňského roku klesly výkupní ceny až na přibližně 33 korun za kilogram vepřového masa, což bylo i deset korun pod náklady," uvedl ředitel zemědělské společnosti ZEAS ze Starého Hradiště na Pardubicku Vladimír Řehounek. Výroba prasat se podle něj vyplatí pouze velkým podnikům, které jsou schopny snáze snižovat náklady než menší producenti. Celkem v České republice klesla loni produkce masa o devět procent na zhruba 474.000 tun. Nejvíce se snížila v Olomouckém kraji, a to asi o 23 procent, naproti tomu v Libereckém kraji stoupla o 16 procent.
Zdroj: ČTK, 18. 4. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.12.2025 15:07
