Omezená výživa a lněný olej modifikují profil mastných kyselin v mase
19. 4. 2005 | ÚZPI
Je známo, že se obsah tuku v těle prasat zvyšuje nejvíce v období dokrmu a že složení krmiva může ovlivnit profil mastných kyselin ve vepřovém mase. Složení lipidu vepřového masa příznivě ovlivňuje zvýšení obsahu PUFA (polynenasycené mastné kyseliny n-3) v krmivu prasat přidáním rybího nebo rostlinného oleje, především lněného. Studie provedená na Vysoké škole zemědělské ve Varšavě hodnotila vliv omezeného příjmu krmiva v období růstu prasat a doplňku lněného oleje v dokrmu prasat na profil mastných kyselin ve vepřovém mase.
Doplněk lněného oleje příznivě ovlivnil profil mastných kyselin v tuku vepřového masa. Omezený příjem krmiva příznivě ovlivnil profil mastných kyselin v M. longissimus dorsi a M. semimembranosus, ale zjištěné rozdíly nebyly statistický významné.
Zdroj: ÚZPI, 19. 4. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 23:59
