Agris.cz - agrární portál

V ČR se konzumuje dvojnásobek doporučené dávky cukru

20. 4. 2005 | Potravinářská komora

Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) se v ČR sní ročně dvakrát více cukru, než WHO doporučuje. Mohou za to mimo jiné dorty a cukrovinky, které navíc ještě obsahují máslo a tuk s obsahem „špatného cholesterolu“. Podle dietologů vychází český jídelníček také z receptur používajících téměř výlučně bílou mouku, která je na rozdíl od mouky tmavé jen minimálním zdrojem vitaminů, minerálních látek, vlákniny a bílkovin Hovoří-li odborníci o srdečněcévních problémech, jež může způsobit i časté pojídání dortíků, pak mají na mysli hlavně problematické působení takzvaných trans mastných kyselin.

Ty se totiž -zjednodušeně řečeno - ve velké míře podílejí na vzniku cholesterolu v krvi. Hlavním zdrojem těchto kyselin jsou tuky, které se používají především na smažení a do některých druhů pečiva, a pak také výrobky, v nichž bývají ztužené tuky. Na trans mastné kyseliny by si měli dát pozor zejména ti, kteří holdují sušenkám s tukovou náplní, podle zákona o potravinách tzv. trvanlivému sladkému pečivu. I v nich je trans mastných kyselin a cukru nadmíru, a to na úkor minerálních látek, vitaminů a vlákniny.


Zdroj: Potravinářská komora, 20. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 13:55