Výbor EP je pro regulaci charakteristiky potravin, ale ne přísnou
22. 4. 2005 | ČTK
Výbor pro životní prostředí, zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu dnes souhlasil s tím, aby EU regulovala některá označení či charakteristiky potravinářských výrobků, které mohou mást spotřebitele. Odmítl však přísné požadavky obsažené v návrhu Evropské komise a vyslovil se pro podstatně měkčí úpravu.
Smyslem navrženého zákona je, aby informace jako "bohaté na vitamíny" či "s malým obsahem cholesterolu" byly vědecky podložené a doložené na obalech potravin. Poslanci však nesouhlasili s požadavkem, aby výrobce, pokud chce produkt takto vychvalovat, poskytoval vždy jeho "nutriční profil", tedy povinně obsah tuku, soli a cukru. Odmítli také navržený zákaz popisovat zdravotní přednosti alkoholických nápojů.
Evropská komise přiložila ke svému návrhu dva tucty běžných tvrzení a doplnila je přesnými požadavky. Potravina "bez obsahu tuku" nesmí v sobě mít víc než půl gramu tuku na deset deka nebo deset centilitrů. Mluví-li se o něčem "bohatém na bílkoviny", musí nejméně 12 procent energetické hodnoty být bílkovinného původu.
Včera odpoledne nebylo ještě jasné, které z asi 400 návrhů změn a doplňků v několikahodinovém hlasování ve výboru prošly a které nikoli. Podle všeho nebyl schválen požadavek, aby výrobky, jejichž název nebo označení mají dopady z hlediska lidského zdraví, podléhaly zvláštnímu povolovacímu režimu.
Mluvčí EK Philip Tod ČTK sdělil, že až bude zcela jasné, co výbor vlastně schválil, vyjádří se k tomu komisař Spiros Kyprianu. Hlasování v plénu EP je plánováno na 11. května.
Zdroj: ČTK, 22. 4. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 13:54
