Agris.cz - agrární portál

Nová soutěž: Československá vinařská liga

22. 4. 2005 | Mladá fronta Dnes

* Cílem soutěže je dvakrát ročně konfrontovat úroveň kvality českých a slovenských vín.

* Pořadateli soutěže jsou za českou stranu společnost ALTA Brno a za slovenskou VA CheMont Bratislava.

* Odbornými garanty jsou vinařští odborníci - Miloš Michlovský a Fedor Malík.

* Soutěž je vypsána pro tři kategorie: bílá vína suchá, bílá vína ostatní (nad 4 gramy zbytkového cukru) a červená vína.

* Každá strana nominuje do každé kategorie šest špičkových produktů, které jsou zastoupené v obchodní síti. Od jednoho výrobce mohou být v soutěži nanejvýš dva výrobky.

* Vína hodnotí desetičlenná (pět z každého státu) komise nezávislých odborníků, kteří nesmějí zastupovat výrobce.

* Vína se hodnotí stobodovým systémem Mezinárodní unie enologů. Hodnotitelé pochopitelně neznají složení vzorků.

* Nejvýše oceněné víno v každé kategorii získává titul šampiona.

***

Poznámky k přehledu: Vína v modrém pásku jsou ze Slovenské republiky, v červeném z Česka. Výsledná známka je aritmetickým průměrem po odečtení nejnižších a nejvyšších hodnot. Slovní hodnocení vín shrnul z poznámek hodnotitelů Fedor Malík. Od něho pocházejí i doporučení na zajímavou kombinaci vína s pokrmem.

Vína hodnotili

* Michal Goeth, šéf kuchyně brněnské restaurace U Kastelána (ČR)

* Ondrej Korpás, vinohradnický šlechtitel (SR)

* Jozef Kováč, středoškolský profesor vinařství (SR)

* Martin Křístek, sommeliér (ČR)

* Aleš Macek, obchodník s vínem (ČR)

* Michal Procházka, sommeliér hotelu Intercontinental (ČR)

* Tibor Ruman, vinohradnický výzkumník (SR)

* Vladimír Sodoma, ředitel odrůdového zkušebnictví (SR)

* Dita Skřivánková, sommeliérka restaurací KolkovnaGroup (ČR)

* Jan Števlík, enolog (SR)

ČERVENÁ VÍNA

VÍNA V MODRÉM PÁSKU

Alibernet 2003

výber z hrozna, barrique

90,25

VPS, Pezinok

Šampion s přitažlivou granátovou barvou a nádhernou vůní, ve které se prolínají tóny kakaa, hořké čokolády a tabáku. Skvělou chuť ještě čeká budoucnost, víno zraje do krásy. Barikový základ je nadějný a plné tělo vína obdivuhodné. Uvidíme za osm deset let.

Se zvěřinou se šípkovou omáčkou

Cabernet Sauvignon 2003

neskorý sber

88,75

Víno Mrva & Stanko, Trnava

Tento cabernet jako by nepocházel z našich krajů. Je jemný a má francouzský rukopis.

Voní komplexně -trochu po černém rybízu, trochu po peckách, trochu barikově a trochu animálně. Jeho chuť je erotická, perzistentní, glycerolově teplá a inteligentně svíravá.

K srnčímu nebo mladému kančímu?

Dunaj 2004

výber z hrozna

85,38

Víno Masaryk, Skalica

Dunaj není jen úžasná řeka, ale i nová slovenská modrá odrůda.

Vinař Masaryk dokazuje, že je to skvělá odrůda. Víno je tmavé, ve vůni jsou výrazné kávové tóny. Je to mladý produkt, kyselinky vystrkují růžky nejen v chuti, ale i v dochuti...

Zkuste ho s pečenými kančími žebírky

Svätovavrinecké 2004

kabinetné

84,75

Víno Matyšák, Pezinok

Mladý vavřinec s tmavou a důstojnou barvou. Třešňověpecková vůně je mírně potlačená a nepříliš výrazná. Chuť je ovocná a má rezervy v harmonii. Je to však příjemné pití.

Doporučuji hovězí biftek na smetanové omáčce se zeleným pepřem

André 2004

neskorý zber

84,75

Víno Masaryk, Skalica

Mladé André s příjemnou granátovou barvou. Odrůdová, trochu živočišná vůně je lehce potlačená. Chuť postrádá víc sebevědomí a harmonie. Navíc je průměrně dlouhá a uniformní. Dochuť je však čistá a nerušivá.

Počkejte s otevřením lahve a pak ho zkuste s grilovaným masem a grilovanou paprikou

Cabernet Sauvignon 2004

výber z hrozna

82,88

Agro-Movino, Velký Krtíš

Barva i vzhled vína je korektní. Jeho vůně je však nepříjemně zelenopapriková. I v chuti je tento kapalný produkt neharmonický, nevyrovnaný...

Guláš by byl taky dobrý, ale nejlépe srnčí, a pěkně ostrý

VÍNA V ČERVENÉM PÁSKU

Rulandské Modré 2003

výběr z hroznů

89,13

Milan Sůkal, Nový Poddvorov

Nádherné červené burgundského typu, před nímž smekne klobouk i francouzský znalec.

Nižší barva s cihlovým odstínem, ale tak to má být, vždyť jde o pinot noir! Bariková odrůdová vůně je skvělá. Chuť kávově-ovocná, perzistence dlouhá a jemná dochuť.

Bažant s oravskou slaninou v alobalu

Cabernet Sauvignon 2003

výběr z hroznů

86,88

Vinselekt Michlovský, Rakvice

Další skvělý cabernet. Tmavofialová barva, vůně uschlých ostružin a přitažlivá ovocně-minerální, příjemně kořenitá chuť. Skvělá kompozice vůní a chutí, skvělí hráči filharmonie.

Neváhejte a u svého řezníka si opatřete tu nejlepší svíčkovou...

Frankovka 2003

pozdní sběr

86,63

Šlechtitel. stanice vinařská, V. Pavlovice

Perfektní vzhled i čirost. Nadstandardně příjemná odrůdová vůně s přitažlivým aroma skořice a sušených švestek. Chuť trochu zaostává za vůní, je však plná, komplexní a dostatečně teplá. Velmi příjemné pití.

... a jestli vám z té roštěnky zbylo, naplňte ji třeba nivou!

Cabernet Moravia 2002

barrique

85,50

Helena Glosová, Moravská Nová Ves

Barva a čirost je OK.

Víno plné černorybízové, čokoládovětabákové a trochu i živočišné vůně. Chuť je o trochu kyselejší a tříslovinově drsnější. Je to však pěkný produkt dobré struktury a nadějné budoucnosti. Otevřete si ho za 5-6 let.

Špíz z hovězího a vepřového masa

Modrý Portugal 2000

barrique

85,00

Vinařství Josef Valihrach, Krumvíř

Slušný portugal nižší barvy. Ve vůni tóny drobných lesních plodů. Drobná oxidace... Chuť průměrně perzistentní, mírně kyselá. Dochuť čistá, transparentní, s nakyslým ocáskem.

Mohlo by chutnat s kachními prsíčky s červeným zelím

Frankovka 2003

pozdní sběr

83,50

Moravíno, Valtice

Barva i vzhled vína je v pořádku. Odrůdová vůně je potlačená a skromná. Chuť je rovněž nevýrazná, průměrně dlouhá, průměrně harmonická. To víno nemá chybu, ale smysly nevzrušuje.

A co si víno nalít k dobrému hovězímu guláši?

BÍLÁ VÍNA SUCHÁ (DO 4 GRAMŮ ZBYTKOVÉHO CUKRU NA LITR)

VÍNA V MODRÉM PÁSKU

Veltlínské zelené 2004

89,38

Mrva & Stanko, Trnava

Víno vynikajícího vzhledu a přitažlivé ovocněmandlové, téměř jehličnaté vůně. I jeho chuť je přitažlivá. Prolínají se v ní tóny letních jablek a artyčoku. Navíc je plná, dostatečně perzistentní. Dochuť je nakysle jiskřivá, ale čistá a transparentní.

Ideální partner k zeleninovým salátům a sýrovým toastům

Devín 2002

výber z hrozna

87,75

Karpatská Perla, Šenkvice

Mírně zlatavá barva, perfektní vzhled. Lascivní skořicovělipovomedová vůně a důstojná kořenitě nasládlá chuť. Nádherná architektura vína, nádherný produkt sofistikované technologie.

Skvělý partner k drůbežímu salátu s kari kořením

Silvánske zelené 2004

kabinetné

85,25

Víno Matyšák, Pezinok

Usměvavé mladé a krásné víno příjemného vzhledu. Nepříliš intenzivní vůně ananasu a žlutých paprik.

Chuť nadprůměrně dlouhá, čistá, emotivní. Moc příjemné víno.

Zkuste ho s grilovaným krůtím masem a sušenými rajčaty v olivovém oleji

Devín 2004

výber z hrozna

84,88

Vinesa, Trnava

Vzhled je korektní. Vůně decentně aromatická, kořenitě skořicová. Chuť harmonická, vláčná, průměrně perzistentní. Dochuť mírně nahořklá...

Kombinace s banánem smaženým na cukru je vynikající

Rizling rýnsky 2003

výber z hrozna

84,38

Vinohradnická společnost Modra

"Sluníčková" barva a výborná čirost. Biskvitová vůně není příliš sebevědomá, ale je přitažlivě jemná. I chuť je jemná, harmonická, ale nevýrazná. Vínu chybí osobnost...

Nechám to na vás, připravte si nějakou sladkovodní rybu

Chardonnay 2004

83,63

Vinesa, Trnava

Zelenkavá, třpytivá barva a příjemná sametová vůně. Chuť je harmonická, nevýrazně ovocno-akátová. Tělo není příliš korpulentní a dochuť je zemitěminerální.

Podávejte s krůtím masem na hruškách

VÍNA V ČERVENÉM PÁSKU

Sauvignon 2002

výběr z hroznů

86,13

Trpělka & Oulehla, Nové Bránice

Vynikající vzhled vína. Lákavá a harmonická šalvějově piškotová vůně. Chuť plná, vláčná, harmonická. Díky vyšším kyselinám má i perspektivní potenciál zrání. Elegantní, plné a pěkné víno.

Doporučuji uzeného pstruha na lůžku z jarního hlávkového salátu

Sauvignon 2002

pozdní sběr, barrique

85,63

Hana Mádlová, Velké Bílovice

Perfektní barva i čirost. Podmanivá, zvláštní broskvově-acetonová vůně (vliv terroir). Kulatá a zráním v bariku dobře strukturovaná chuť. V dochuti zajímavé tóny čerstvé smetany a másla.

Zkuste s kuřetem na oreganu a majoránce, připraveným v alobalu

Ryzlink vlašský 2002

pozdní sběr

85,50

Mikros-vín Mikulov

Přitažlivý vzhled. Na vlašák nezvykle silná vůně asijského koření. Vynikající lahvová zralost, chuť plná, důstojná a sebevědomá. Potenciál zrání 6 až 8 let. V dochuti mírně rušivé tóny...

Vepřová kotleta na savojský způsob -s jablky, vlašskými ořechy a smetanou

Ryzlink rýnský 2003

pozdní sběr

85,13

Habánské sklepy, Velké Bílovice

Sytější zlatavá barva, vynikající čirost. Esterifikovaná vůně dozrávajících hrušek a lampičkového oleje. Chuť zajímavá, perzistentní, zrací potenciál nadějný.

Tip mého moravského přítele: candát s novými bramborami

Sauvignon 2004

pozdní sběr

85,00

Tanzberg Mikulov

Vzhled je O. K. Ve vůni tóny letní šalvěje a jarního zimostrázu. Plnou a perzistentní chuť podporuje vyšší koncentrace kyselin. Nadějný potenciál zrání (3-4 roky). Dochuť příjemně nakyslá.

Grilovaný pstruh s bylinkovým máslem je ideální partner

Veltlínské zelené 2004

pozdní sběr

81,50

Vinařství Kovacs, Novosedly

Víno vyšší barevnosti a příjemné medověovocné vůně. V chuti má rezervy v harmonii, kyseliny jsou o trochu vyšší. Navíc v dochuti se projevuje nahořklý ocásek. (Víno nemá definitivní etiketu)

Zkuste ho s vepřovým řízkem v bramborovém těstíčku

BÍLÁ VÍNA POLOSUCHÁ, POLOSLADKÁ A PŘÍRODNĚ SLADKÁ (NAD 4 GRAMY ZBYTKOVÉHO CUKRU)

VÍNA V MODRÉM PÁSKU

Slámové víno 2002

Tramín červený

90,25

Sonberk, Brno

Světle jantarová barva, atraktivní vůně sušeného ananasu a přezrálých hrušek. Jemná biskvitová, decentně kořenitá chuť. Dochuť dlouhá, krystalově čistá, hodně perzistentní. Ikonografický produkt.

Jen ho tak ucucávejte celé hodiny s těmi nejlepšími přáteli...

Veltlínské zelené 2002

ledové víno

90,00

Vinstars, Nečas - Průdek, Rakvice

Elegantní vzhled a skvělá ušlechtilá vůně. Stejně brilantní ovocná chuť, vyvážená, harmonická, emotivní. Skvělý potenciál zrání (10-15 let). Nádherné ledové víno.

Ani tohle ledové nekombinujte s jídlem. Stačí jen pár kešú oříšků...

Ledové víno 2003

Veltlínské zelené

89,88

Znovín Znojmo

Nádherné ledové veltlínské sluníčkové barvy. Vůně je přitažlivě hrozinková, božsky nektarová. Chuť rajského ovoce, studánkově čistá, cibébově vláčná, laskavá...

... rovněž s ořechy, tentokrát našimi, vlašskými

Slámové víno, Veltlínské 2003

červené rané

88,88

Víno Marcinčák, Mikulov

Nazlátlá, světle jantarová barva. Vůně sušených fíků, datlí a meruněk. Chuť mirabelková, hroznovo-sirupová, komplexní. Nádherný produkt s obdivuhodným potenciálem zrání.

Zkuste ho s kouskem té nejlepší belgické čokolády

Sylvánské zelené 2001

ledové víno

88,13

Vinařství Springer, Bořetice

Další mistrovské dílo. Zlatá jantarová barva a o trochu "živější" ovocná vůně. Chuť dráždivě erotická, plnoštíhlá a v dobrém slova smyslu provokující. Vyzrálý a hodně, hodně přitažlivý produkt.

Pomazlete se s ním jen s kouskem citronového koláče

Slámové víno 2003

Ryzlink rýnský

87,88

Vinné sklepy Valtice

Žloutková barva, vynikající čirost. Květinově-lipová vůně a delikátní banánová chuť. Dlouhá perzistence přechází do příjemné medově-lískooříškové dochuti.

Kombinace s čokoládovým dortem se jistě vydaří

VÍNA V ČERVENÉM PÁSKU

Rizling rýnsky 2003

ladový výber

87,25

VPS, Pezinok

Nejlepší slovenské ledové víno přitažlivé narcisové barvy. Vůně oříškovo-fíková, tóny odkvetlé lípy a plodů rohovníku. Plná medová chuť, elegantní plnoštíhlé tělo a příkladná harmonie kyselin a zbytkového cukru.

Obdivuhodný potenciál zrání.

Zkuste ho s ořechovým dortem...

Chateau Belá Riesling 2001

bobulový výber

87,00

Kaštiel Belá

Ikonografický botrytický výběr, který si zasloužil lepší hodnocení... Dokonalá harmonie žluté a zelené.

Omamná vůně tropického ovoce a petroleje. Chuť ryzlinkově vyvážená, plná, dlouhá. Úžasné víno s potenciálem zrání 15-20 let.

K sýrům s vnitřní plísní nenajdete lepšího partnera

Veltlínské zelené 2002

ladový zber

85,13

Karpatská Perla, Šenkvice

Ledové víno skvělé slámové barvy a jiskřivé čirosti. V decentní vůni rozeznáte pikantní tóny sušených mirabelek, vlašských ořechů i mandlí. Atraktivní vůně přechází do kvalitní chuti. Ta je však handicapovaná nižším zbytkovým cukrem a lehce nahořklými tóny v dochuti.

K plísňovým sýrům?

Furmint 2002

bobulový výber

84,00

J&J Ostrožovič, Velká Trňa

Víno z jiného soudku, bobulový tokajský výběr, nesoucí pečeť sopečného podloží slovenského Tokaje. Furmint není nositelem ovocných vůní, jeho krása má jiné rozměry. Svou vůní a chutí je v této kategorii ojedinělé.

Zaslouží si náš obdiv.

Co třeba jemný perník se šlehačkou?

Rizling rýnsky 2003

ladový zber

82,75

Vitis Pezinok

Ledové víno světlejší barvy a nevýrazné vůně. Cvičený nos v něm však odhalí vůni přezrálé hrušky nashi. Chuť připomíná angreštovou marmeládu. Víno je navíc poznamenané nižším zbytkovým cukrem a mírně škrábavým ocáskem.

Zkuste si k němu dát piškotový dort se šlehačkou

Tramín červený 2003

ladový zber

81,63

Vino-vin Slovensko, Tibava

Ledový tramín až od slovenskoukrajinských hranic. Světlejší reduktivní barva a nepříliš příjemná žampionová vůně. Chuť je perfektní, dlouhá, nektarově slaďoučká a lascivní.

Zůstaňme při gastronomii tohoto kraje a dejme si ho k povidlovo-ořechovým pirohům


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 22. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:19