Prodejci alkoholu budou muset celníkům nahlásit seznamy nekolkovaných lihovin
26. 4. 2005 | Denik.cz
První červencový den letošního roku vstoupí v platnost zákon o povinném značení lihu. Všichni prodejci alkoholu, a to i rozlévaného v restauracích, musí k tomuto datu provést inventarizaci svých zásob a její výsledek oznámit nejpozději do konce července celnímu úřadu. Jedině tak budou moci nekolkované lahve s tvrdým alkoholem prodávat až do konce letošního roku. Jinak se vystavují nebezpečí vysokých pokut. Náročné týdny čekají na pracovníky celních úřadů ve Středočeském kraji i dalších místech republiky. Do konce července letošního roku budou přijímat od všech prodejců inventurní seznamy nekolkovaných lihovin s obsahem alkoholu vyšším než patnáct procent a objemem nad dva decilitry.
Poté jsou povinni provést kontroly ve skladech, obchodech i pohostinstvích. Kolky neoznačené a včas nenahlášené lahve nejenže zabaví, ale jejich prodejcům mohou uložit tvrdou pokutu. Ta se pohybuje v rozmezí od padesáti tisíc do dvou milionů korun.
"Hlavním důvodem, proč bylo přistoupeno k povinnému značení lihovin, je nutnost zamezit jejich nelegální výrobě, dovozu a distribuci,"uvedl mluvčí Celního ředitelství Praha Zdeněk Málek. Inventarizace zásob se ve středních Čechách týká několika tisíců skladů, velkoobchodů, prodejen, restaurací a bufetů. Ne všichni jejich majitelé jsou ale o své povinnosti dostatečně zpraveni. Z tohoto důvodu se pracovníci středočeských celních úřadů budou snažit informovat je prostřednictvím připravených letáků. Ty obsahují základní údaje o zmíněné inventarizaci i kontakty na příslušná pracoviště úřadu. Vzhledem k počtu prodejců alkoholu se ale leták nedostane ke každému z nich.
"Inventurní seznamy by měly obsahovat značky lihovin, alkohol v procentech, objem a počet balení, případně identifikaci dodavatele, datum vyhotovení, razítko a podpis odpovědné osoby. Příslušný celní úřad na oplátku vydá potvrzení o přijetí výsledků inventury, aby obchodník či restauratér mohl v případě kontroly prokázat, že prodává či rozlévá neznačené lihoviny ještě z inventarizovaných zásob," sdělil mluvčí s tím, že kromě celních orgánů mohou kontroly provádět také pracovníci finančního úřadu, České obchodní inspekce, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a policisté.
"Byli tady celníci, vyhlášku proto už znám. Na jednu stranu je zavedení kolků správné. Nebude už možné prodávat whisky někde podezřele levně za pětadvacet, jinde za padesát korun. Na druhou stranu kolkování považuji za diskriminaci. Celníci nyní budou mít pod kontrolou veškerý pohyb prodávaního alkoholu v kterékoliv provozovně. Dá se to ale pochopit, státu už nebudou utíkat peníze,"uvedl majitel benešovské restaurace Bohumil Zima.
Co čeká prodejce alkoholu:
K 1. červenci jsou povinni provést inventarizaci svých zásob alkoholu s obsahem lihoviny nad 15 procent a objemem větším než dva decilitry.
Nejpozději do 31. července musí odevzdat inventurní seznamy celnímu úřadu.
Zásoby nekolkovaného inventarizovaného alkoholu (týká se i rozlévaných lihovin) mohou doprodat maximálně do konce letošního roku.
V případě porušení zákona jim hrozí finanční postih v rozmezí od padesáti tisíc do dvou milionů korun.
Zdroj: Denik.cz, 26. 4. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 20:47
