Mnozí podnikatelé nevědí o zpřísnění pravidel prodeje potravin
29. 4. 2005 | ČTK
Mnozí čeští podnikatelé netuší, že musejí od 1. května věnovat větší pozornost prodeji a skladování potravin. Nová pravidla jim ukládají povinnost stanovit takzvaný systém kritických bodů, jimiž jsou místa s rizikem porušení zdravotní nezávadnosti. V první fázi se ale podnikatelé nemusejí podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) obávat pokut kvůli porušení předpisů. "Slyším o tom poprvé. Nikdo nám o tom neřekl," řekla provozovatelka smíšeného zboží z okrajové části Přerova Eva Hanková. Podobně se vyjádřila majitelka potravin v Olomouci Alena Poučová. "V minulosti se o něčem mluvilo, že to ale bude od 1. května, nevím," uvedla Poučová.
O povinnosti zavést systém kritických bodů dosud neslyšela také prodejna potravin Jahoda v obci Jalubí na Uherskohradišťsku. O nových pravidlech neví podle odborníků především menší prodejci. Prodejny spotřebních družstev či prodejci sdružení v maloobchodních sítích jsou většinou připraveni. "Systém kritických bodů máme zpracován již půl roku. Najali jsme si na to externího pracovníka," řekl Ladislav Peprný ze spotřebního družstva Jednota Uherský Ostroh na Uherskohradišťsku, které provozuje 72 prodejen. Na systém kritických bodů je připravena také Jednota v Třešti, která provozuje 75 obchodů převážně na Jihlavsku. Od května povede požadovanou dokumentaci na každé prodejně.
Podle předsedy Vladimíra Lysého jde o administrativní opatření, jehož zavedení bude stát do 20.000 korun. Mnozí majitelé prodejen, které o změnách ví, hodnotí nová pravidla kriticky. "Budeme muset například zapisovat, jaké jsou teploty v mrazácích, mít pláště pro kontrolory a barevně odlišné kbelíky na úklid jednotlivých prostor obchodu. Nezruinuje nás to, mám ale pocit, že si to někdo vymyslel kvůli výrobcům pomůcek," prohlásila pracovnice firmy, která vlastní prodejnu smíšeného zboží na Olomoucku. Mluvčí SZPI Daniela Kolejková řekla, že inspektoři budou v prvních měsících ukládat podnikatelům pouze opatření k nápravě. "Teprve po kontrole, zda k ní došlo, přistoupí k zahájení správních řízení. Především středním a malým podnikatelům budou rovněž poskytovat základní informace," uvedla mluvčí. Kolejková zdůraznila, že SZPI se při kontrolách bude řídit konkrétními podmínkami na daném místě.
V zázemí podniku tak namísto často zmiňovaných, drahých bezdotykových baterií bude stačit tekoucí teplá i studená voda. Klimatizace bude nezbytná jen při prodeji některých druhů potravin. Podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky měli majitelé obchodů na úpravu systému skladování a prodeje potravin dostatek času a nová opatření si z jejich strany nevyžádají příliš velké investice.
Zdroj: ČTK, 29. 4. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 00:02
