Agris.cz - agrární portál

Svaz: Mlékárnám činí potíže dražší suroviny, některé mají ztráty

6. 5. 2005 | ČTK

Domácím mlékárnám působí problémy rostoucí farmářské ceny mléka, které se kvůli tlaku řetězců nedaří promítnout do cen konečných výrobků. Surovinu zpracovatelé vykupují za srovnatelnou částku jako konkurenti v okolních zemích, například v Německu, ceny hotových výrobků jsou ale podstatně nižší, tvrdí předseda Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. Některé mlékárny jsou podle něj za první čtvrtletí v červených číslech. Zemědělci i s pomocí vývozů tlačí na růst výkupní ceny mléka, která postupně narostla od května minulého roku ze zhruba osmi korun na 8,40 koruny v letošním lednu. V březnu to bylo 8,44 koruny.

Při stagnujících cenách hotových mlékárenských výrobků se zvyšuje jejich dovoz. Podle Němce zpracovatelům nevyšel už konec loňského roku. Řada podniků na tom byla tak, že pokud v průběhu roku nějaký zisk vytvořily, tak v jeho závěru o přebytek hospodaření přišly a dostaly se i do ztráty. "Situace je vážná," řekl člen představenstva svazu Stanislav Coufal. Vysoká farmářská cena podle něj zdražuje výrobky, které pak těžko mohou konkurovat levnějším dovozům například z Polska.

Problémy jsou hlavně od nového roku i s vývozem přebytků, které představují kolem 700 milionů litrů mléka z roční produkce přes 2,7 miliardy litrů. EU subvencuje vývoz do třetích zemí, tyto peníze jsou ale podle Coufala pro domácí zpracovatele těžko dosažitelné kvůli náročným podmínkám. "Kdybychom to prodávali za evropskou intervenční cenu, to by mléko bylo za 6,8 koruny," dodal s tím, že v Česku se začínají hromadit zásoby, například sušeného mléka. "Je-li v bývalé evropské patnáctce cena mléka výše než u nás, nelze při otevřeném trhu najít mechanismus, jak domácí cenu držet níž," soudí prezident Agrární komory Jan Veleba. Mlékárny by podle něj neměly podléhat tlaku odběratelů při podpisu smluv. Odvětví by zároveň potřebovalo větší koncentraci.

Nákup mléka loni meziročně klesl o 1,4 procenta na 2,496 miliardy litrů. Výrazně přitom vzrostl vývoz smetany do Itálie a Německa, naopak se snížila výroba másla o devět procent na 59.352 tun a sušeného mléka o 17 procent na 53.160 tun. Výroba přírodních i tavených sýrů zůstala na stejné úrovni, celkem zhruba 104.000 tun. Z přehledu produkčních cen vybraných mlékárenských výrobků vyplývá, že loni nejvíce zdražilo odstředěné trvanlivé mléko o 4,2 procenta na 10,43 koruny za litr, stejně jako máslo na 92,24 Kč za kilogram. Zlevnily naopak jogurty, měkký tvaroh a eidamská cihla.


Zdroj: ČTK, 6. 5. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 14:58