Vinař: Vína ročníku 2004 budou podobná, ale zajímavější než 2003
9. 5. 2005 | ČTK
Zajímavější vína po chuťové stránce nabídne ve srovnání s rokem 2003 loňský ročník vinné úrody. Zatímco dříve byl mírný problém s udržením kyselin, nyní mohou technologové využívat takzvané malolaktické kvašení. "Vína jsou plná, noblesnější a pitelnější," řekl ředitel Vinných sklepů Valtice Antonín Šťastný. Odborníci nyní mohou porovnat vína v celé šíři sortimentu, který bude ovládat trh v nejbližších měsících. Zatímco na Vinum Juvenale přicházejí vína mladá, renomovaný Grand Prix Vinex obsazují vína dvouletá. Právě ukončené Valtické vinné trhy pak představily hlavně vína ročníku 2004.
"Od roku 1996 vlastně nebyl špatný ročník," doplnil Šťastný. V letech 2002 až 2003 dokonce někteří pěstitelé evidovali i úpaly vinic, známé spíše z jižních zemí. Zvýšenou kvalitu vín se nyní pěstitelé snaží získat redukovanou sklizní, která rostlinu nevyčerpává, ale vyžaduje v době dozrávání například odříznout i nedozrálé hrozny na zem. Podle Šťastného se vinohradníci tímto způsobem naučili dělat zejména červená vína. Celková produkce vína v republice nyní dosahuje zhruba 60 milionů litrů, zatímco spotřeba asi 170 milionů litrů. I když se vinohradníci snažili vysazovat nové vinice do užšího sponu a tím zvyšovat počet keřů, nebude země nikdy ve víně soběstačná. Jen Vinné sklepy Valtice vysadily zhruba 160 hektarů vinic, náklady na tuto činnost by se měly vrátit asi třetím rokem. Při dovozu vín zejména z jižní polokoule se nyní stále více začínají objevovat cuvée, tedy směsi nebo kupáže vín různých odrůd. "I tento typ vína má budoucnost, ale odborníci současně doporučují ponechat si tuzemskou pestrost v nabídce odrůdových vín," uzavřel Šťastný.
Zdroj: ČTK, 9. 5. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 01:19
