HACCP pro kontrolu kvality mléka
10. 5. 2005 | ÚZPI
Kvalita živočišné výroby se sleduje buď na úrovni produktu např. mléka, nebo na úrovni výrobního procesu, tj. krmení, získávání mléka nebo odchovu telat. Kontrola kvality produktu se provádí mnoho let; kontroluje se obsah mléčného tuku a proteinu, množství bakterií, počet somatických buněk a rezidua antibiotik. Z hlediska výrobního procesu se sleduje zdraví zvířat, welfare a zdraví veřejnosti. Kontrola zdraví zvířat se soustřeďuje na diagnostiku a léčbu nemocí. Systém HACCP – Hazard Analysis Critical Control Point byl navržen jako strategie kontroly aplikovatelná na farmách se zaměřením jak na výrobek, tak na výrobní proces při sledování zdraví, welfare a veřejného zdraví.
Klíčové body HACCP jsou identifikace nebezpečí, identifikace a analýza rizika, definice kritických kontrolních bodů na farmě, dokumentace a ověření zdravotního stavu a zásah ve smyslu udržení nebo zlepšení stavu a kvality.
Ve studii provedené v Nizozemí se sledovaly dva úsek výroby (získávání mléka a léčba krav), které sloužily jako příklad působení HACCP při kontrole chemické, fyzikální a mikrobiologické kontaminace mléka. Předmětem bylo sestavit detailní a nejvíc odpovídající charakteristiku HACCP pro kontrolu výrobního procesu na úsecích s největším dopadem onemocnění, tj. získávání mléka a léčba krav.
Zdroj: ÚZPI, 10. 5. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:17
