Agris.cz - agrární portál

Ječmen setý je spolehlivým lékařem civilizačních chorob

11. 5. 2005 | Listy Písecka

Obsahuje rovněž významné množství selenu - látky, jež se osvědčila v boji proti nádorům. Ovšem nemyslete si, že tyto účinky má pivo. Tam jsou pouze nepatrné stopy. Tyto látky obsahuje hlavně celistvý ječmen. Velkou výživnou hodnotu má naklíčený ječmen, ječmenné osení a slad. Obsahuje hodně vitamínů skupiny B a E a mnoho enzymů. Blahodárně působí na střevní flóru a zejména ženy může zajímat, že častější konzumace ječmene dělá pokožku hebkou a krásnou. Lidé, kteří rádi jedí ječmen, jsou pružní fyzicky i psychicky.

Ječná výživa působí velmi příznivě v prevenci závažných civilizačních onemocnění. Ječmen je odpradávna doporučován jako léčivý prostředek při onemocnění střev, žaludku, dvanácterníku, srdce a jater. Bylo vědecky dokázáno, že pravidelná konzumace ječmene příznivě působí při vředovém onemocnění žaludku (pro vysoký obsah šlemových látek) a střevních potížích, při křečových žilách a při onemocnění kloubů a vaziva.

Ječmen působí proti rozvoji srdečně-cévních a rakovinových onemocnění. Je výborným prostředkem proti zácpě. Výluhy ze zelené hmoty horních ječných listů podporují odolnost člověka ve stresových zátěžích. Pro výživu lidí je důležitá vláknina, která významně snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Ječmenná sladěnka nahradí cukr

Dobře proprané zrno nebo kroupy namočíme na několik hodin do vody, na 1 díl ječmene 2,5 dílu vody. Ve stejné vodě vaříme asi hodinu. Poté lehce osolíme a dovaříme ještě asi půl hodiny. Použijemeli tlakový hrnec, vaření se zkrátí na hodinu. Celé zrno používáme jako přílohu napůl uvařené 45 min. spolu s celozrnnou rýží, do salátů, do polévek, na klíčení. Ječné vločky jsou vhodné na kaši, do karbanátků, do pečiva. Ječné kroupy použijeme jako pojivo pro přípravu karbanátků, prejtu, uvařené s hrachem jako šoulet. Ječná mouka je vhodná na lívance, jako přísada do moučníků a pečiva. Ječné otruby se hodí do pečiva, jogurtu, na pleťovou masku.

Ječmenná sladěnka čili obilný slad nám skvěle nahradí bílý cukr, který přispívá k překyselení organismu, tudíž oslabuje naši imunitu. Obilné slady vyráběné fermentací obilí jsou pro náš organismus nejpřirozenějším sladidlem spolu s medem. Slady obsahují železo, vápník, hořčík, fosfor a nepřecházejí do krve tak rychle jako cukr. Jsou tedy vhodné i pro diabetiky. Používáme je do pečiva, ovocných i zeleninových salátů, na slazení nápojů.

Ječmenné osení si můžeme vypěstovat na zahrádce či v truhlíku. Nikdy nejíme osení z chemicky ošetřovaného pole! Používáme jako petržel nebo z něho lisujeme šťávu - vznikne tak léčivý a posilující nápoj. Vysoký obsah kyseliny fytové v listech ječmene zvyšuje odolnost organismu proti stresu.

Zabijačkový prejt bez cholesterolu

1 hrnek vařených krup, 2 hrnky vařených tmavých fazolí (nejlépe adzuki - posilují ledviny), 4 cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky (nejlépe shoyu nebo tamari), 6 stroužků česneku, lžíce majoránky, lžička mletého zázvoru. Pro zpestření můžeme přidat zabijačkové koření, čerstvé či sušené houby. Pokrájenou cibulku osmahneme na oleji, přidáme fazolky a ostatní přísady mimo krup, přiklopíme a mírně dusíme 1015 min. Přisypeme kroupy a bez přiklopení dusíme ještě 5 min. Všechnu vodu je nutno vydusit. Prejt můžeme podávat s kyselým zelím či brambory. Je výborný také studený s chlebem.

Osvěžující čaj z opražených krup

Oprané a proschlé kroupy pražíme asi 10 minut za stálého míchání na středním ohni. Když jsou opražené, začnou příjemně vonět. K přípravě čaje použijeme 2 lžíce krup a litr vody a mírně vaříme 1015 minut. Čaj pomáhá snižovat horečku a v létě nás příjemně ochladí a posílí.


Zdroj: Listy Písecka, 11. 5. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 15:28