Monitoring radioaktivní kontaminace potravin
16. 5. 2005 | ÚZPI
Koncem loňského roku vyhodnotila Státní zemědělská a potravinářské inspekce monitoring radioaktivní kontaminace vybraných potravin a plodin. Obsah radionuklidů cesia (137Cs) byl sledován ve 20 vzorcích brambor, ječmene, pšenice, ovsa, žita, rajčat, jablek a hrušek, pocházejících od pěstitelů z přesně identifikovatelných míst v ČR, a v jednom vzorku zmrazených hub z Ukrajiny. Všechny vzorky byly vyhovující. V členských zemích EU je monitoringu radiace věnována značná pozornost.
Mimo celý potravní řetězec včetně krmiv zahrnuje také složky životního prostředí a dovoz potravin a zemědělských produktů ze třetích zemí. V České republice zajišťují monitorování potravin a krmiv stálé složky Celostátní radiační monitorovací sítě, mezi které kromě SZIP patří i Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), Státní úřad radiační ochrany (SURO), Státní veterinární správa (SVS) a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (UKZUZ). V srpnu loňského roku podepsala SZPI s SÚJB dohodu, která mimo jiné specifikuje podmínky monitorování potravin v ČR. V letošním roce bude SZPI podle této dohody monitorovat výskat radioaktivní kontaminace u většího počtu a širšího spektra vzorků potravin než v předchozím roce.
Zdroj: ÚZPI, 16. 5. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 14:01
