Agris.cz - agrární portál

Aby voda z vodovodu byla dobrá

19. 5. 2005 | Denik.cz

Kvalita vody z městských nebo obecních vodovodů, které zásobují do 86 procent českých domácností, odpovídá hygienickým normám pro pitnou vodu. Přesto mnoha lidem vadí přítomnost chloru. V množství používaném pro dezinfekci vody sice není zdraví škodlivý , nicméně dráždí citlivou pokožku. Pokud čerpáte vodu ze studny, můžete její kvalitu považovat za dobrou, ale objektivně nemusíte mít pravdu. Před více než dvaceti roky nechal Plzeňský kraj na své náklady udělat rozbor vzorků vody z 1200 soukromých studní. Výsledky byly alarmující:

Jen 4% vzorků představovaly skutečně bezvadnou vodu. Další 4% vzorků byly vyhovující pro individuální zdroj pitné vody. Zbytek, tedy 92% studní mělo kvalitu vody pod úrovní normy pro pitnou vodu, přičemž značná část měla takové závady, že voda nebyla klasifikována ani jako užitková. Nedělejme si iluze, že to je nyní o mnoho lepší.

Rozbor není levný, ale přináší klid

Jistě, rozbor vody ze studny není levný. Ale kvůli riziku onemocnění například tyfem, úplavicí a podobný mi "metlami", je však mikrobiologické složení vody, kterou pijete, nanejvýš důležité. Aby bylo jasno - riziko bakteriologické kontaminace nehrozí u veřejných vodovodů, které musí poměrně často kvalitu vody kontrolovat a eventuálně přizpůsobovat sycení chlorem. Ale vody z vodovodů jsou většinou tvrdé, což negativně působí na životnost vodních instalací a topných těles domácích spotřebičů, například bojleru, pračky apod. Pro vodu platí bezezbytku poučka: Tam, kde neznám, vtisknu znamení hrůzy.

Není studna jako studna

Vodu pro rodinný domek lze výjimečně v některých odlehlých oblastech čerpat přímo z povrchového zdroje, například z potoka nebo z kašny u povrchového výtrysku pramene. Ale převážná většina domácností čerpá vodu ze studny. Složení a kvalita podzemní vody velmi závisí na hloubce studny. V mělkých studnách, přibližně do 10 metrů, jde namnoze o vodu infiltrovanou. To je v podstatě dešťová voda, nebo v blízkosti potoků,řek a rybníků povrchová voda prosakující zemí. Při pronikání půdou se zbaví některých nečistot, a také rozpouští určité minerály. Taková podpovrchová voda je méně znečištěna organický mi látkami než původní povrchová voda, přesto obsahuje hodně mikroorganismů. Je více zasolena a tudíž tvrdší.

Dvacet metrů kvůli jistotě

Skutečně podzemní, nikoliv podpovrchová pramenitá voda, se na našem území nachází v hloubkách obvykle větších než 20 metrů. Do těchto a větších hloubek se poměrně snadno dostanete vrtem. Vrtaných studní rychle přibývá. Důvod: V hloubkách kolem 20 metrů se vliv sucha na podzemní vody zatím tolik neprojevuje. Proto se studny vrtají i v oblastech, kde dříve býval dostatek podpovrchových vod a pramenů dostupných v menší hloubce. Po zdražení vody z vodovodů si lidé začali vrtat studny dokonce i tam, kde je vodovodní síť, protože si spočítali, že se jim tato investice vrátí.

Úplně čistá voda se v přírodě nevyskytuje, a pro lidský organizmus by byla škodlivá. Chemicky čistá je jen kvalitní destilovaná voda.

Než se rozhodnete pro úpravu

Z měření spotřeby vody vyplývá: v domácnosti jde zhruba 97% vody na mytí, koupání, praní a splachování toalety, jen necelá 3% vody se používá na vaření a pití.

Voda ve veřejných vodovodech je upravena na úroveň pitné vody. Mimo jiné i proto 1 m3 vody z vodovodu stojí kolem 40 korun. Někomu však vadí pach chloru při pití vody z vodovodu a pachuť, kterou získá z chlorované vody čaj, káva, polévka a některá jídla. Na pití a vaření proto hodně lidí kupuje balenou vodu. Neuvědomí si však, že za kubík té nejlevnější zaplatí přibližně 3350 korun.

Tím se pití a vaření pořádně prodraží. Vodovodní, ale zejména studniční vody, zvláště z hlubších vrtů, se vyznačují vyšší tvrdostí. Na pití to nevadí, ale způsobuje to usazování vodního kamene na topných tělesech elektrospotřebičů a zarůstání vodovodních potrubí a ventilů. Ve tvrdé vodě se hůře pere. Proto se v pračkách a myčkách nádobí voda chemicky změkčuje a chemicky se upravuje tvrdost vody i pro jiné účely. Jako alternativa k drahým chemikáliím na změkčování vody, a navíc k odstranění pachu z chloru a eventuálně i jiných nežádoucích vlastností vodovodních a studničních vod, může posloužit individuální domácí úprava vody.

Nač přijde rozbor vody

Za chemický a mikrobiologický rozbor zaplatíte kvalifikované firmě kolem 1000 korun. Samotný chemický rozbor je levnější - stojí přibližně 600 korun.


Zdroj: Denik.cz, 19. 5. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 00:04