Agris.cz - agrární portál

Hodnocení masa brojlerů z volného organického chovu

23. 5. 2005 | ÚZPI

Studie provedená na univerzitě v Texasu a ve Virginii hodnotila kvalitu masa brojlerů z organického volného chovu. Autoři dokumentují vyšší hodnotu pH a tmavší barvu prsní svaloviny od brojlerů z organického volného chovu než od brojlerů z komerčních chovů. Řezy ze svaloviny volně chovaných kuřat vykazují významně vyšší hladinu bakteriální kontaminace jak aerobními organizmy, tak koliformními bakteriemi. U masa brojlerů z volného organického chovu dochází k dřívějšímu kažení v chlazeném stavu.

Konzumenti při testování nezjistili rozdíly v kvalitě masa (šťavnatost, křehkost a vůni) brojlerů z volného a komerčního chovu. Kvalitu stehenní svaloviny (křehkost a vůni) hodnotili konzumenti u brojlerů z obou chovů podobně.

Odborníci však uvádějí celkově lepší přijatelnost řezů z prsní svaloviny komerčně chovaných brojlerů než brojlerů z organického volného chovu.


Zdroj: ÚZPI, 23. 5. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 07:20