Taniny ve výživě prasat
23. 5. 2005 | ÚZPI
Ve výživě zvířat působí různé exogenní krmné enzymy. Málo odborných informací se zabývá vlivem různých krmných složek a doplňků na činnost exogenních enzymů v trávicím traktu zvířat. Taniny jsou ve výživě zvířat považovány za antinutriční látky, ale v určité koncentraci mohou mít příznivý vliv na zvířata v důsledku antimikrobiálních, anthelmintických a antioxidačních vlastností. Taniny z různých rostlinných extraktů působí jako prevence proti střevním parazitům, bakteriím, protozoím a virům a jsou ve velké míře užívány v tradiční medicíně k likvidaci průjmů. Někteří odborníci uvádějí omezený výskyt průjmů a sníženou mortalitu u hospodářských zvířat při aplikaci taninů z různých rostlinných extraktů.
Taniny tvoří komplexy s proteiny a snižují jejich stravitelnost. Negativní vliv taninů se sleduje i v důsledku vázání a inhibice endogenních enzymů. Odborníci řeší otázku, zda taniny ovlivňují i aktivitu exogenních enzymů.Cílem studie provedené v Lublani bylo zhodnotit vliv různých koncentrací taninu na účinnost exogenní fytázy aplikované do krmiv prasat. Zdrojem taninu byly extrakty z kaštanu jedlého.
Závěr studie uvádí, že taniny nesnížily vliv fytázy na využití fosforu; pozitivní vliv fytázy na stravitelnost proteinu byl významně snížen. Vzhledem k tomu, že různé proteiny reagují rozdílně na aplikované taniny, zůstává otázkou, zda jiné formy taninů (z jiných zdrojů) budou mít vliv na fytázu a další exogenní enzymy.
Zdroj: ÚZPI, 23. 5. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 20:31
