Agris.cz - agrární portál

EU podpoří ekologické zemědělství kraje

26. 5. 2005 | Deník Pojizeří

Společnost pro Jizerské hory získá z Evropské unie peníze na projekt rozvoje šetrného zemědělství a venkova na území Libereckého kraje. Ministerstvo životního prostředí vybralo záměr Společnosti pro Jizerské hory mezi dalšími třemi projekty jiných organizací, kterým rozdělí 54 milionů korun. Přihlášených projektů bylo 43 a celkem by přišly na 600 milionů. "Jsme velmi rádi, že jsme v konkurenci tak dobrých projektů uspěli," sdělila Blažena Hušková, asistentka Programu udržitelnosti rozvoje komunit.

Dále uvedla, že společnost čerpala v minulosti dotace z fondu Phare, ale tento projekt v hodnotě 16 milionů je zatím největší. Není však zatím jisté, jestli schválí stát celou požadovanou částku. "Zatím s ministerstvem jednáme o úpravách rozpočtu a dalších podrobnostech. Oficiální smlouvu jsme ještě nepodepsali," uvedla asistentka Hušková.

V šesti obcích Libereckého kraje by měli ekologové vybudovat střediska udržitelného rozvoje venkova. Za peníze z Evropského sociálního fondu vzniknou poradenská pracoviště, která pomohou zemědělcům najít nejvhodnější možnosti podnikání. "Cílem projektu je spojení ekologického zemědělství a péče o krajinu," zdůraznila Blažena Hušková. Zemědělci Smržovky, Frýdlantu, Jilemnice, Turnova, České Lípy a Dubé tak mohou doufat v pomoc profesionálů. Společnost pro Jizerské hory funguje už šestým rokem a zřídila ji Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Zabývá se především ochranou přírody a krajiny. Podporuje také ekologické zemědělství i programy udržitelného rozvoje.


Zdroj: Deník Pojizeří, 26. 5. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:31