Agris.cz - agrární portál

EP zamítl návrh, aby tvrzení o potravinách byla vědecky podložená

27. 5. 2005 | ČTK

Evropský parlament dnes rozhodl, že tvrzení o výživové nebo zdravotní hodnotě uváděná na potravinách nemusí být vědecky podložená a podléhat schválení. Postavil se tak proti návrhu Evropské komise, který má podporu většiny členských států, vyšel vstříc požadavkům potravinářského průmyslu. Rozhodnutí ale zklamalo spotřebitelské organizace. Podle spotřebitelů nynější systém značení potravin způsobuje lidem velké zdravotní problémy. "Klamavá tvrzení, že nějaký výrobek je prospěšný pro zdraví, jsou zavádějící a zdravotní problémy způsobené špatnou stravou se v EU zvyšují. Jednou snad politici EU zjistí, že je daleko lepší zdravotním problémům předcházet, než je poté léčit," řekla dnes Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů ČR.

Poslanci těsnou většinou (303:286) z návrhu nařízení EU vypustili klíčové ustanovení, že potraviny takto charakterizované musí odpovídat specifickým nutričním profilům. Například jogurt "bez tuku" by musel obsahovat méně než 0,5 gramu tuku na 100 gramů nebo mililitrů. Profily se měly týkat vedle tuku také obsahu dalších látek, zejména cukru a soli. Parlament v prvním čtení zamítl povinnost výrobců předkládat ke schválení výrobky s tvrzeními, jež se týkají zdraví lidí. Usoudil, že postačí prosté sdělení, přičemž dokazování, že tvrzení je falešné, by bylo na příslušných úřadech. Zachoval ovšem ustanovení, jež zakazuje tyto slogany na potravinách určených pro děti do 12 let.

Hlasování předcházela vzrušená diskuse, v níž se střetli levicově orientovaní poslanci s pravicí. "Nezapomínejme na spoušť, kterou v Evropě působí obezita. V Německu stojí léčení cukrovky ročně 20 miliard eur," hřímala německá poslankyně za zelené Hiltrud Breyerová. "Vybavme se možností ochránit spotřebitele před zneužitím reklamou." Její pravicová kolegyně Renate Sommerová naopak varovala před zhoubnými důsledky regulace pro průmysl. "Musíme učinit přítrž byrokratickému slaďování práva. Předloha jde příliš daleko."

Předkladatel návrhu komisař Spiros Kyprianu zdůraznil, že lidé, kteří si kupují jídlo, nesmějí být uváděni v omyl. "Musí snad být každý člověk chemik, aby pochopil smysl etiket? To je absurdní. Nezapomínejte, že tady jde o zdraví lidí." Zpravodajka Poli Bortoneová (italská socialistka) na tiskové konferenci neskrývala zklamání. Doufá, že členské státy zamítnou změny, které dnes parlament v návrhu učinil, a že před druhým čtením někteří kolegové přehodnotí svůj názor; naznačila, že se mnozí nechali ovlivnit lobováním potravinářského průmyslu. Nepředpokládá, že by se kontroverzní zákon podařilo schválit dřív než koncem příštího roku. Máslo "neobsahuje cholesterol", tvaroh "zabraňuje osteoporóze", čokoláda je "plná zdravého mléka", limonáda "zeštíhluje", mléko je "dobré pro vaše kosti" - taková tvrzení mají stále větší vliv na lidi, kteří se snaží žít zdravě.

V některých členských státech EU podléhají tato tvrzení schválení, jinde ne. Zboží na jednotném trhu EU však obíhá volně, takže podle názoru EK je třeba s tím něco dělat na evropské úrovni. Návrh EK se vztahuje pouze na tvrzení týkající se výživné hodnoty a zdraví; jinak výrobci mohou na potraviny psát cokoli, například že "jogurt dává dobrou náladu", nebo také vůbec nic.


Zdroj: ČTK, 27. 5. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:16