Agris.cz - agrární portál

Stát chce vlastníkům lesů kompenzovat omezení plynoucí z Natury

30. 5. 2005 | ČTK

Nová omezení pro vlastníky lesů, která vyplývají z evropského programu ochrany přírody Natura 2000, chce stát kompenzovat. Ministerstvo životního prostředí připravuje novelu zákona o ochraně přírody, která by měla vlastníkům zajistit pomoc státu při péči o chráněné lesy. ČTK to řekl zástupce ministerstva životního prostředí Petr Roth. Celkové náklady na péči o území Natury 2000 podle Rotha budou asi 80 milionů korun. Ani tuto relativně malou částku, však ministerstvo nemůže garantovat, řekl. Vlastníci lesů se pozastavují právě nad tím, že by se měli zavázat ke spolupráci, která není ze strany státu finančně zajištěna.

Nelíbí se jim také, že nová vyhláška neobsahuje jasný návod, jak ekologicky hospodařit s chráněnou lokalitou. "Požadavky vyplývající z programu Natura 2000 si mohou protiřečit s pravidly platnými pro chráněné krajinné oblasti," uvedl právní zástupce Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů Martin Flora. Majitelé vítají snahu státu vyřešit otázku náhrad za omezení vlastnických práv, podpora však podle nich přichází pozdě a navíc je nejistá. "Od roku 1989, kdy se vrátily majetky obcím a soukromým vlastníkům, se ochrana přírody na lesních majetcích děje až na výjimky výhradně z prostředků vlastníků pozemků," řekl jeden z majitelů. Lesní firmy podle něho už několik let hospodaří na hranici červených čísel. Cena smrkového dřeva za posledních pět let klesla zhruba o 30 procent, naopak stoupají náklady.

Žádosti o náhradu újmy za loňský rok mohli vlastníci lesů podávat do konce března. Ministerstvo životního prostředí v tuto chvíli eviduje pouze 32 žádostí. Náhrady újmy však podle Rotha nejsou nejlepší formou podpory lesních podniků. "Chybějí motivační programy, které by formou dotací nebo daňových úlev odměňovaly ekologické zacházení s lesními porosty," řekl. Evropská unie počítá pro rozpočtové období od roku 2007 do roku 2013 s novým finančním nástrojem podpory ekologického lesního hospodaření na územích Natury 2000. Toto nařízení však teprve čeká na schválení.


Zdroj: ČTK, 30. 5. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 14:12