Produkce kachního masa v ČR
31. 5. 2005 | ÚZPI
V ČR se ročně zpracuje ca 270 000 tun drůbežího masa a spotřebuje 24 kg na osobu. Významné jsou dovozy z Brazílie a Francie. Otevření evropského trhu zatím českým producentům nepomohlo, své přebytky uplatňují v nově přistoupivších zemích především původní členské státy EU. Naději na úspěch mají hlavně speciality. Kachny tvoří jen nepatrný podíl chovu a spotřeby drůbeže v ČR. Ročně se u nás vyprodukuje 6 až 7000 tun kachního masa. Největším zpracovatelem kachen v ČR je Jihočeská drůbež Mirovice (součást Agropol Group), kde k tomu využívají univerzální výrobní linku střídavě používanou i pro zpracování kuřat.
Donedávna byl náš trh zásoben především maďarskými kachnami, jimž se nedalo konkurovat vzhledem k exportním dotacím Maďarska. Od vstupu do EU se situace změnila. Předpokladem pro úspěch chovu a zpracování kachen v ČR však jsou speciální masná plemena, která se chovají na podestýlce a porážejí se po 46 dnech (právo na šíření plemenného materiálu má německá firma, která kachnu vyšlechtila, právo na chov má česká firma Perena, která zásobuje český trh z 90 %).
Spotřeba kachního masa je v ČR asi 0,5 kg na osobu. K růstu spotřeby přispívá rozšiřování sortimentu (vykostěná pečínka k ohřevu v mikrovlnce, součást hotových pokrmů, uzená kachna, uzená rolka apod.). V úvahu přichází i zpracování kachních běháků, těžení kachních jazýčků, zpracování krve (kachní prejt), speciální postupy marinování a pečení. Nepočítá se se speciální úpravou jater, protože je zakázán postup překrmování šiškami, po kterém se dosahuje nejen větší váhy drůbeže, ale i zvětšení jater.
Zdroj: ÚZPI, 31. 5. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 06:16
