Odstraňování nebo využívání vedlejších jatečných produktů
31. 5. 2005 | ÚZPI
Německé právní předpisy pro masnou a drůbežářskou výrobu stanovují, ve kterých případech nesmějí být jatečná zvířata nebo jejich části použita pro účely výroby potravin. Z předpisů nelze přesně zjistit, jakým způsobem má být provedeno odstranění nebo možné využití konfiskovaných nebo k lidské výživě nevhodných těl zvířat nebo jejich částí. Pojem odstranění blíže vysvětluje Nařízení EU č. 1774/2002. Výše uvedené produkty se dělí do jednotlivých kategorií.
Zařazení vedlejších produktů z jatečního opracování savcůKategorie 1
Sem patří v první řadě specifický rizikový materiál (SRM). Které orgány a jiné části těl to jsou, vyplývá z Nařízení EU č. 999/2001. Do kategorie 1 jsou rovněž zařazována těla zvířat nebo jejich části, které obsahují SRM. Kromě toho patří do této kategorie:
• suroviny z těl zvířat a jejich částí, které byly původně připraveny pro podávání v jídelnách a veřejných stravovacích zařízeních (směrnice EU 96/22) nebo, u nichž byly tyto zbytky nalezeny
• těla zvířat a jejich části, u nichž byly nalezeny zbytky kontaminantů vnějšího prostředí a jiných látek ve smyslu dodatku skupiny B č.3 směrnice 96/23/EU, převyšující nejvyšší povolená množství. K těmto látkám patří:
- organické sloučeniny povahy PCB
- organické látky s obsahem fosforových sloučenin
- chemické prvky
- mykotoxiny
- barviva
- dioxiny
Kategorie 2
Většina příčin vedoucích k posouzení jako „nepoživatelné“ u těl jatečných zvířat mají své kořeny ve skupině kategorie 2. Výjimku tvoří těla zvířat nebo jejich části, které jsou samy SRM nebo SRM obsahují. Při posouzení suroviny jako „nepoživatelné“ pro výskyt zbytkových agens je třeba brát v potaz stupeň kontaminace:
• zakázané látky podle Směrnice 96/22EU - kategorie 1,
• látky znečišťující životní prostředí nad povolenou nejvyšší hodnotu - kategorie 1
• látky původu veterinárních léčiv nad povolenou horní hranicí – kategorie 2,
• zakázané látky podle dodatku IV Nařízení EU č. 2377/90 – kategorie 2,
• pozitivní test na inhibitory ve svalstvu bez specifických průkazů zbytkových množství – kategorie 2.
Sporné je zařazení v případě pozitivního testu na přítomnost inhibitorů v ledvinách bez specifického průkazu zbytkových množství. Podle doslovného znění Nařízení (EU) č. 1774/2202 by se v takovém případě mohlo jednat o kategorii 3. Tomu odporuje názor ministerstva, které považuje za správné zařazení do kategorie 2. Tento výklad byl předložen Evropské komisi, která oznámila příslušnou změnu čl. Nařízení (EU) č. 1774/2002. Proto se doporučuje v případě pozitivního testu na výskyt inhibitorů ve tkáni ledvin a posouzení jako nepoživatelné zařadit do kategorie 2.Rozhodnutí o nepoživatelnosti jednotlivých orgánů nebo změněných částí těla má zpravidla z následek zařazení těchto částí do kategorie 2. Výjimka nastává v případě, kdy části jatečního byly sice posouzeny jako nepoživatelné, ale nevykazují znaky žádného onemocnění přenosného na člověka nebo zvířata. Nepoživatelné vedlejší jateční produkty z těl, která byla pro lidskou výživu uznána, je zde možno zařadit do kategorie 3.
Rovněž jsou do kategorie 3 zařazeny části těl nebo celá jatečná těla posouzená jako nevhodná pro lidskou spotřebu. To jsou například:
• pohlavní orgány,
• oči, ušní výřezy, spodní části končetin,
• místa okolo vyjevovacích vpichů a aplikací injekcí,
• znečištěné plíce,
• znečištěná krev
• maso s masivními odchylkami v konzistenci, barvě, chuti apod.
Do kategorie 3 jsou také zařazeny ty části těla, které již byly jednou potravinami. Tzn., že do kategorie 3 přísluší původně poživatelné maso, které se stalo nepoživatelným např. z důvodu jeho nastalého kažení, nebo jeho znečištěním.
Zařazení střevních a žaludečních kompletů do jednotlivých kategorií
Ve výčtu možností posouzení v nařízení o hygieně masa se často objevují žaludky a střevní komplety jako rozdílně posuzované a v důsledku toho rovněž rozdílně zařazované.
• nevyprázdněné žaludky, střeva, jícny a močové měchýře – nepoživatelné – kategorie 2,
• žaludky a střeva divoce žijících masožravců, nepoživatelné – kategorie 2,
• tlustá střeva lichokopytníků – nevhodná pro požívání lidmi – kategorie 3,
• nevyčištěné žaludky, střeva, jícny a močové měchýře – nevhodné pro požívání lidmi – kategorie 3,
• střeva skotu,
• specifický rizikový materiál – kategorie 1,
• ileum ovcí a koz,
Odhlédnuto od zvláštních případů střeva z divoce žijících masožravců a lichokopytníků to znamená:
• žaludeční a střevní komplety obsahující SRM – kategorie 1,
• nevyprázdněné žaludeční a střevní komplety bez SRM – kategorie 2,
• vyprázdněné, nevypláchnuté žaludeční a střevní komplety bez SRM – kategorie 3.
Je třeba poukázat na to, že zařazení nevyprázdněných žaludků a střev do kategorie 2 má svoje důsledky v tom smyslu, že to představuje smísení kategorie 2 (žaludeční a střevní obsah) s kategorií 3 (nepoživatelné části jatečných těl bez známek přenosných onemocnění, pocházejících z poživatelných jatečných těl). Toto smíchání kategorií 2 a 3 je řešeno předpisově v č. 5, odst. 1 písm. F) Nařízení (EU) č.1774/2002, a to sice jako kategorie 2. Dále se ukázalo jako potřebné zařazení jateční krve. Zde platí toto pravidlo:
Kategorie 3 – krev
• poživatelná krev, která však není určena k lidské výživě,
• poživatelná krev, která nevykazuje příznaky onemocnění a pochází z poživatelných jatečných těl,
• krev poražených zvířat mimo přežvýkavců, kde výsledky jatečního vyšetření nebyly příčinou k odmítnutí a jatečního opracování,
• krev jatečně opracovaných zvířat včetně přežvýkavců, která nevykazovala klinické příznaky nemocí přenosných na člověka nebo jiná zvířata,
Zařazení do kategorie 3 znamená rozličné pozdější možnosti zpracování.
Kategorie 1 – krev
• krev zvířat, která onemocněla BSE nebo která byla za života ošetřena látkami ve smyslu Směrnice 96/22/EG,
• krev shromažďovaná společně s odpadními vodami, pocházející ze zařízení, v nichž je odstraňována surovina SRM
Kategorie 2 – krev
• veškerá ostatní krev, např. krev ze zvířat, která trpí přenosnými onemocněními nebo byla poražena v souvislosti s bojem se zvířecí nákazou.
Zařazení vedlejších produktů z opracování drůbeže
Poražená drůbež je přiřazena do kategorie 1 jenom v těchto případech:
• použití zakázaných látek ve smyslu Směrnice 99/22/EU, případně jsou v tělech nalezena zbytková množství, nebo
• prokázaná zbytková množství kontaminantů životního prostředí nebo jiných látek podle dodatku I, skup. B, č.3 Směrnice 96/23/EG, překračující maximální povolená množství, např. PCB, těžkých kovů, mykotoxinů a dioxinu.
Všechna ostatní posouzení zvířecích těl a jejich orgánů jako nepoživatelných mají za následek zařazení do kategorie 2.
Pokud jsou jako nepoživatelné posouzeny pouze části jatečně opracovaných těl nebo různých orgánů, rozhoduje o zařazení povaha změn. Pokud nejsou nalezeny znaky nemocí přenosných na člověka nebo ostatní zvířata a tělo samo je posouzeno jako poživatelné, může být provedeno zařazení do kategorie 3, v ostatních případech je potřebné zařazení do kategorie 2. Části poražené drůbeže nevhodné pro lidskou výživu jsou zařazovány do kategorie 3, včetně střeva a žláznatého žaludku.V předpisech pro zařazování v Nařízení o hygieně drůbežího masa, není uváděna vyloženě drůbeží krev. V případech, kdy jsou drůbeží těla včetně vedlejších produktů posouzena jako nepoživatelná, platí toto posouzení zásadně i pro krev. Avšak krev drůbeže posouzené při předjateční prohlídce a posléze opracované na jateční lince, může být podle stejných zásad jako platí u savců zařazena do kategorie 3, pokud zvířata jeví známky přenosné nemoci nebo byla na základě takové nemoci usmrcena. V takovém případě patří krev do kategorie 2.
Při porážkách savců a drůbeže se vyskytují také části, které v předpisech pro posouzení, jak jsou v Nařízení o hygieně masa a v Nařízení o hygieně drůbeže, nejsou uváděny. Jejich využití pro lidskou výživu nepředpokládá, ev. nepřichází v úvahu, jako jsou kůže, chlupy, peří, paznehty. Zařazení těchto vedlejších produktů do kategorie 3 je z Nařízení (EU) č. 1774/2002 jednoznačně vyňato. Také odpady z bourání a zpracování masa, které není možno využít pro potravinářské účely, jsou zařazeny do kategorie 3. Jsou to buď části jatečně opracovaných těl, sice vhodných pro lidskou výživu, ale které nejsou z komerčních důvodů pro lidskou výživu určeny, nebo pouze za určitých podmínek. Také bývají někdy označovány jako „někdejší potraviny“.
Možnosti odstranění a zpracování
Vedlejší suroviny kategorie 1
Nařízení požaduje přímé spálení nebo zpracování v určených závodech s následným spálením surovinových odpadů získaných při výrobě. Výjimečně je přípustné také skladování tohoto materiálu. Zpracování má probíhat podle metod daných Nařízením. Zpravidla se jedná o metodu 1, odpovídající klasickému způsobu zpracování kadaverů zvířat a jejich částí – opracování při teplotě +133 °C při tlaku minimálně 3 MPa po dobu 20 minut. Tento způsob stanovuje příslušný státní úřad.
Vedlejší suroviny kategorie 2
V zásadě přichází opět do úvahy přímé spálení nebo zpracování ve stanovených zařízeních s následným spálením materiálů vzniklých při zpracování masa. Na rozdíl od kategorie 1 vedlejších produktů může však být rozmělněná tuková tkáň zpracována pro technické účely v příslušných provozech. Pokud probíhá zpracování podle metody 1, může být materiál vzniklý z tohoto procesu použit rovněž pro výrobu bioplynu nebo v kompostovacích zařízeních nebo azkopán v distriktech určených pro uložení.Pro určité vedlejší produkty kategorie 2 (žluč, vymačkaný obsah ze žaludků a střev a kolostrum) jsou určeny zvláštní předpisy. Tento materiál smí být použit, na rozdíl od ostatních vedlejších produktů kategorie 2, bez předběžného ošetření metodou 1 jako nezpracovaná surovina v určených zařízeních pro produkci bioplynu nebo v kompostovacích zařízeních. Kromě toho je u nich povoleno zpracování ve vybraných zařízeních pro výrobu organických hnojiv. Za určitých podmínek je rovněž možné jejich použití v zemědělské půdě. Tyto uvedené možnosti použití jsou ovšem k dispozici pouze tenkrát, když příslušné orgány dojdou k závěru, že z obsahů žaludků a střev nehrozí nebezpečí rozšíření těžkých a přenosných onemocnění.
Je ovšem nutno dodat, že v uvedených přpadech odstraňování vedlejších produktů kategorií 1 a 2 platí povolení ke zpracování jen na základě splnění povinnosti nahlásit tyto případy a postarat se o spolehlivou přepravu těchto produktů. Jednotlivé spolkové země mají určit spádové oblasti, v nichž je uvedený materiál kategorií 1 a 2 shromažďován, zpracován nebo odstraněn.Možnosti zpracování nebo příp. odstranění žaludků a střev z jateční činnosti povstalých, nevhodných pro využití k výrobě potravin, jsou tyto:
• nevyprázdněné žaludeční a střevní komplety (s výjimkou drůbeže) bez SRM: kategorie 2; zpracování podle předpisů pro kategorii 2; před vložením do určeného zařízení pro výrobu bioplynu je potřebné opracování metodou 1 (parní tlaková sterilizace),
• vyprázdněné žaludky a střeva bez SRM: kategorie 3; možné zhodnocení v zařízeních pro výrobu bioplynu nebo kompostovacích zařízeních; možné zpracování ve výrobnách krmiv pro domácí zvířata,
• žaludky a střeva drůbeže: kategorie 3; možné využití v zařízeních pro výrobu bioplynu nebo v kompostovacích zařízeních; je možné zpracování ve výrobnách krmiv pro zvířata.
Zdroj: ÚZPI, 31. 5. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:16
