Jak vápník vyvolává úbytky na hmotnosti?
7. 6. 2005 | ÚZPI
Dánští výzkumníci zjistili, že vápník pravděpodobně vyvolává hmotnostní úbytky tak, že ve střevě váže tuk, čímž se zvyšuje množství tuku, které je odstraňováno z těla. Několik předchozích studií ukázalo na inverzní vztah mezi příjmem vápníku a tělesnou hmotností, ale mechanismus působení, během kterého vápník napomáhá ubývání hmotnosti, nebyl dosud zcela vysvětlen. Většina existujících hypotéz předpokládá, že vápník potlačuje apetit nebo že vápník může hrát určitou roli v metabolismu tuku a ovlivňovat jeho oxidaci nebo že může napomáhat exkreci tuku.
Dánští výzkumníci z Royal Veterinary and Agricultural University ve Frederiksbergu v rámci nového výzkumu testovali druhou a třetí zmíněnou hypotézu. Studie se zúčastnilo deset zdravých osob s mírnou nadváhou, kterým byly vždy po dobu jednoho týdne podávány tři různé diety – s nízkým obsahem vápníku (500 mg) a normálním obsahem proteinu (15 % energie), resp. s vysokým obsahem vápníku (1 800 mg) a normálním obsahem proteinu, resp. s vysokým obsahem vápníku a vysokým obsahem proteinu (23 % energetického příjmu). Vápník byl dodáván převážně formou nízkotučných mléčných výrobků. Exkrece tuku ve stolici byla 14,2 g denně u skupiny s vysokým obsahem vápníku a normálním obsahem proteinu, u diety s nízkým obsahem vápníku to bylo 6 g denně a 5,9 g denně pro skupinu s vysokým obsahem vápníku i proteinu. U diety s vysokým obsahem vápníku byl zaznamenán rovněž zvýšený výdej fekální energie, zhruba 350 g za den. Nebyly zaznamenány žádné vlivy na krevní cholesterol, volné mastné kyseliny, triacylglycerol, insulin, leptin ani thyroidní hormony. Autoři na základě získaných výsledků předpokládají, že vápník napomáhá exkreci tuku z těla a domnívají se, že se to děje prostřednictvím tvorby nerozpustných sloučenin vápníku a mastných kyselin, čímž dochází ke snižování absorpce tuku. Toto vysvětlení ale nemusí být jediné, protože účinek vápníku na apetit nebyl v této studii testován. Zpráva byla zveřejněna v březnovém čísle časopisu International Journal of Obesity.
Zdroj: ÚZPI, 7. 6. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.12.2025 18:04
