V krmivech se nesmí používat živočišné proteiny
18. 6. 2005 | ÚZPI
Od srpna 1994 je užívání proteinů ze savců do krmiv pro přežvýkavce v celém evropském společenství zakázáno (Rozhodnutí 94/381/EC). Od konce roku 2000 bylo Rozhodnutí o zákazu rozšířeno o zákaz užívání krmných proteinů ze savců, ptáků a ryb všem hospodářským zvířatům chovaným, vykrmovaným a množeným za účelem výroby potravin. Želatina z nepřežvýkavců, mléko a mléčné výrobky, vejce a vaječné výrobky jsou ze zákazu vyloučeny. Za velmi přísných podmínek mohou být do krmiv pro nepřežvýkavce použity rybí moučka, fosforečnan vápenatý a hydrolyzované proteiny.
Vědecký řídicí výbor (SSC) přijal řadu odborných posudků ohledně bezpečnosti vedlejších živočišných produktů užívaných ve výživě zvířat. SSC připravuje kvantitativní hodnocení rizika, existující při užití tuku přežvýkavců v potravinách a krmivech.
Zdroj: ÚZPI, 18. 6. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:43
