Ještě k názvům masných výrobků
20. 6. 2005 | Potravinářská komora
Podle vyhlášky č. 264/2003, § 12, odst. 3 lze masný výrobek nazvat podle živočišného druhu zvířete jedině tehdy, obsahuje-li masný výrobek více než 50 % uvedeného masa z celého množství masa ve výrobku. Konstatoval to mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben. To lze podle něj například ověřit na výrobku prodávaném v jednom obchodním řetězci jako paštika s vyobrazením kachny. V českém názvu je správně uvedeno „masný výrobek – konzerva“ s tím, že dále je složení, kde na posledním místě se uvádí, že obsahuje kromě jiného masa i 2 % kachního strojně odděleného masa.
Ne tak v názvu v jazyce polském, slovenském či maďarském. Legislativa EU totiž podle SVS ukládá povinnost uvést na výrobku jeho složení, dále jej charakterizovat pak ponechává na národní legislativě jednotlivých členských zemí, proto ten rozdíl v názvech v češtině, polštině, slovenštině a maďarštině. Dalším příkladem správného označení v souladu s naší veterinární legislativou je pak například paštika s kachními jatýrky jednoho českého výrobce, kde je správně uvedeno, že je zde 25 % kachních jater, tedy při pohledu na složení opravdu více než 50 hmotnostních procent z celkového množství použitého masa.
Zdroj: Potravinářská komora, 20. 6. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 18:51
