Srovnání užitkovosti krav z organických a běžných farem (zkušenosti z Wisconsinu)
22. 6. 2005 | ÚZPI
Organické zemědělství má stoupající tendenci a stává se nástrojem pro zvýšení diverzity a stability venkovských příjmů. Produkce mléka na organických farmách vzbuzuje stále větší zájem v souvislosti s produkcí bezpečných potravin, welfare zvířat a dopadem intenzivní živočišné výroba na životní prostředí. Trh s organickými potravinami v USA dosahuje roční hodnoty asi 6 mld. USD, což je méně než 1 % z celkové roční spotřeby potravin. Trh s organickými produkty má v USA rostoucí tendenci, a to o 20-30 % za rok.
Ve V. Británii činí roční navýšení 30-40 %. Trh s organickým mlékem v Dánsku dosahuje přibližně 14 % z celkové roční spotřeby mléka a ve Švýcarsku více než 25 % celkového prodeje mléčných výrobků pochází z organické výroby.
Standardy pro užití antibiotik při organické výrobě mléka v USA jsou přísnější než v EU. Standardy pro organickou výrobu vydané Ministerstvem zemědělství (USDA) zakazují užití antimikrobiálních léčiv pro krávy v organickém chovu a požadují, aby všechna léčiva a ošetření antibiotiky byly použita jen pro obnovu zdraví zvířat.
Hlavní příčinou ekonomických ztrát v chovech dojnic je mastitida, která je i hlavním důvodem pro užití antibiotik. Studie provedená v Pensylvánii, Ohiu a Kalifornii uvádí, že průměrný roční výskyt dosahuje 45-50 případů mastitidy na 100 krav.
Tradiční směr prevence je hygiena dojení a sanitace prostředí. Na většině farem je běžné užití antibiotik nejen k léčbě, ale i k prevenci infekce. Jako prevence je v USA rozšířené ošetření mléčné žlázy všech krav po skončení laktace (krávy stojící na sucho) dlouhodobě působícími antibiotiky.
Na organických mléčných farmách v USA bylo dokázáno vyšší procento brakace hlavně v důsledku infekce mléčné žlázy a reprodukčních problémů. Obecně se uvádí, že organické farmy vykazují menší produkci mléka a vyšší míru brakace a nemocnosti, protože farmáři neošetřují nemocné krávy antibiotiky.
Americká studie srovnává zdraví, způsob řízení a produkci mléka na organických a běžných farmách.
Zdroj: ÚZPI, 22. 6. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 04:29
