Agris.cz - agrární portál

Celníci soupis lihovin zvládají, někteří hospodští jej odložili

2. 7. 2005 | ČTK

Celní úřady zatím bez větších problémů zvládají inventarizaci zásob neokolkovaných lihovin. Jejich seznam ode dneška musejí kvůli zavedení povinného značení tvrdého alkoholu odevzdávat provozovatelé obchodů a restaurací, kteří neokolkované lihoviny chtějí prodávat. Někteří hospodští však odložili inventarizaci na později a několik dní nebudou hostům lihoviny ze starých zásob nabízet. Jiní zase přišli na způsob, jak si tuto novou povinnost ulehčit.

Prodejci a obchodníci s alkoholem musejí provést inventuru zásob k 1. červenci a do konce tohoto měsíce jej odevzdat. Dnes v noci se proto v řade provozoven pořizovaly seznamy neokolkovaných lihovin. Například v brněnské restauraci Hacienda Mexicana strávili v noci inventarizací asi tři a půl hodiny a seznam odevzdali dnes. Komplikací pro obchodníky totiž je, že pokud neoznámili provedení inventarizace a zároveň nemají okolkované lihoviny, nemohou je od dnešního dne prodávat.

Větší fronty obchodníků a hostinských dnes postávaly pouze před celním úřadem v Jablonci nad Nisou. V ostatních regionech šlo odevzdávání soupisů lihovin většinou hladce. Podnikatelé mohou předložit soupis zásob lihu do dnešních 22:00. Celníci je budou přijímat i o víkendu do 16:00 a poté v normální úřední hodiny do konce července. "Byly tu všechny skupiny obchodníků - od velkého řetězce Tesco přes restaurace, hotely až po drobné prodejce potravin, kterých je ale méně," řekl Pavel Polanka z Celního ředitelství Plzeň.

Někteří hostinští již vymysleli fintu, jak inventarizaci obejít. "Napíšu tam deset lahví, aby dali pokoj, ostatní stačí otevřít, na načaté lahve se totiž povinnost inventarizace nevztahuje," řekl majitel jedné z libereckých restaurací.

Řada podnikatelů zasílá celníkům oznámení o provedené inventarizaci lihovin faxem nebo elektronickou poštou. "I tímto způsobem může obchodník dostát zákonu, musí ale fax nebo e-mail nejpozději do tří dnů doplnit i písemnou formou, tedy buď seznam odevzdat nebo zaslat doporučeně poštou," upozornil mluvčí jihomoravských celníků Jaroslav Moravec.

Hostinští považují inventarizaci za zbytečnou. Při prodeji budou muset na účtenky vypisovat, že jde o řádně vykázaný alkohol. "Myslím, že je to všechno strašlivé zdržování," řekl Karel Palán, předseda Cechu hostinských na Havlíčkobrodsku. Staré zásoby podle něj hospody do konce roku stihnou prodat - výjimkou by mohly být jen mimořádně drahé druhy lihovin. Zásoby neokolkovaných lihovin by naopak mohly zůstat v malých prodejnách. "Jsme na vesnicích. Určitě se najdou lihoviny, které se nedoprodají. Určitě vznikne ztráta," řekl Lubomír Martinů, předseda Jednoty Kamenice nad Lipou, která provozuje 69 obchodů. Za razítka, která potvrdí, že líh prošel inventarizací, podnik vydal 6000 korun.

Majitel restaurace U Anči v Olomouci-Hejčíně Dalibor Ondráček sdělil, že inventarizaci lihovin má již hotovou, celnímu úřadu ji ale zatím nepředložil. "Musím vydělávat, na byrokracii nemám čas. Na celní úřad půjdu asi příští týden," uvedl Ondráček. Celní správu dosud nekontaktoval ani provozovatel olomoucké restaurace Drápal František Lorenc. "Chystám se tam příští týden. To, že nebudeme moci pár dní prodávat tvrdý alkohol, tolik nevadí. V létě jde na odbyt především pivo," řekl Lorenc.

Podle informací by kontroly lihovin i účtenek, kde má být uvedeno, že prodávané lihoviny jsou z inventarizovaných zásob, měly začít od srpna. Nejprve budou celníci zpracovávat výsledky inventarizace.


Zdroj: ČTK, 2. 7. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:54