Za vedra ještě větší pozor na potraviny
1. 8. 2005 | Listy Písecka
Státní zemědělská a obchodní inspekce doporučuje spotřebitelům, aby byli v letním období zvláště obezřetní při nákupu potravin a jejich spotřebě. "Při vysokých teplotách se potraviny rychleji kazí. Mikroorganismy, které mohou způsobovat různé nemoci, tzv. alimentární nákazy, se rychle množí v teple a vlhku a potraviny jsou pro ně doslova živnou půdou," upozornila tisková mluvčí zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková.
Odborníci SZPI doporučují nakupovat jen takové množství, které zkonzumujeme do data spotřeby, potraviny s prošlým datem se nesmějí prodávat a neměli bychom je vůbec konzumovat. Obezřetní bychom měli být především při nákupu rizikových potravin, které se velmi rychle kazí, což jsou cukrářské a lahůdkářské výrobky, uzeniny a další masné výrobky, chlazená drůbež a podobně.
"Zvláště bych v těchto dnech varovala před nákupem poškozeného či dokonce nahnilého ovoce a zeleniny. Nebezpečné produkty plísní jsou nejen na povrchu, ale v celém plodu a nelze je odstranit ani odkrojením. Kromě melounů a předepsané porcované polévkové zeleninové směsi se nesmí ovoce a zelenina prodávat krájená nebo jako tzv. výkroje," informovala Daniela Kolejková.
Zdroj: Listy Písecka, 1. 8. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:19
