PK:Biotechnologie zlevňují potravinářům suroviny a rozvíjí výzkum
29. 7. 2005 | ČTK
Rozvoj biotechnologií a větší využití geneticky upravených plodin je pro potravináře žádoucí, protože znamená přístup k levnějším surovinám a také rozmach výzkumu, řekl dnes novinářům ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna. Výsledkem je pak mimo jiné posilování konkurenceschopnosti zemědělství a potravinářství. "Evropa ale v této oblasti dost zaostala," dodal. Největší chybu podle něj potravináři spatřují v tom, že nejdou potřebné peníze do biotechnologického výzkumu.
Spojené státy, které jsou na tomto poli lídrem, s biotechnologiemi uspěly a vynaložené peníze se jim vrátily zpět. Lze je tak použít na další rozvoj, uvedl. Poradkyně americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové pro využití biotechnologií v zemědělství Madelyn Spirnaková novinářům řekla, že geneticky upravené plodiny mohou vzhledem k nižším nákladům či lepším výnosům pomoci v boji s hladem a chudobou ve světě. Jejich vyšší odolnost také může omezit spotřebu pesticidů a dalších chemikálií v zemědělství. Důležitý je ale podle ní proces regulace a schvalování, který musí být transparentní a založený na vědeckém přístupu. "Spotřebitel musí věřit, že výrobek je bezpečný," doplnil Koberna. Podle Spirnakové ve světě roste plocha, na které se geneticky upravené plodiny pěstují, i počet farmářů, kteří je využívají. Ministerstvo zemědělství dříve uvedlo, že celková plocha geneticky modifikovaných plodin ve světě loni meziročně vzrostla o pětinu na 81 milionů hektarů. Téměř 8,25 milionu farmářů ze 17 zemí se loni podílelo na biotechnologické výrobě. Většina produkce, zhruba 59 procent, byla soustředěna ve Spojených státech. Mezi další přední producenty patří Argentina, Brazílie, Kanada a Čína. Také domácí zemědělci mohli letos poprvé zasít na pole geneticky upravenou plodinu, a to Bt kukuřici odolnou vůči škůdci zavíječi. Této možnosti využili na 270 hektarech půdy. Podle Hugo Roldána z MZe jde o nepatrnou plochu z celkové výměry orné půdy. "Existuje předpoklad, že příští rok by se plocha mohla o něco rozšířit," dodal. "Vidím v tom šanci. Mělo by se to podporovat, ale je také třeba důsledné kontroly," řekl k pěstování geneticky upravených plodin prezident Agrární komory Jan Veleba. Naopak nesouhlas s možností produkce GM kukuřice v tuzemsku vyjadřovala organizace Greenpeace, která soudí, že zákaz pěstování GM plodin je jediná cesta, jak ochránit pěstitele před ekonomickými ztrátami z genetického znečištění.
Zdroj: ČTK, 29. 7. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 13:56
