Agris.cz - agrární portál

V lesích jsou ročně stovky požárů, hlavně kvůli nedbalosti lidí

1. 8. 2005 | FinančníNoviny.cz

České lesy ročně postihnou stovky požárů, které působí škody za miliony korun. Hlavní příčinou jejich vzniku bývá nedbalost některých návštěvníků lesa, řekl Hugo Roldán z odboru komunikace ministerstva zemědělství. Nejvíce oheň v lesích řádí zpravidla v létě a při dlouhotrvajícím suchu. Extrémní byl předloňský rok, kdy bylo přes 1700 požárů a jejich rozloha přesáhla 1200 hektarů. Vzniklé škody činily 33,5 milionu korun. Celkové plochy lesů v tuzemsku se pohybují kolem 2,5 milionu hektarů.

V celkové výměře představují postižené porosty velmi malý podíl, uvedl Roldán. "Ochrana proti lesním požárům je v Česku na špičce mezi zeměmi, které mají velkou rozlohu lesů, měřeno její organizací i počtem a rozlohou požárů," dodal.

V letošním prvním pololetí počet lesních požárů mírně poklesl na 383. Zničené plochy zhruba 200 hektarů byly meziročně o pětinu nižší. Pokles byl podle MZe důsledkem většího množství srážek a úbytku extrémně horkých dní v letošním prvním pololetí.

Ministerstvo zemědělství od roku 1993 zabezpečuje ze svého rozpočtu leteckou hasičskou službu. Ta je určena vlastníkům lesů s výjimkou porostů v působnosti ministerstva obrany a ministerstva životního prostředí. Uskutečňuje se pomocí hlídkových a hasebních letounů a jejím hlavním úkolem je hlídkovat v době zvýšeného nebezpečí vzniku lesních požárů. Náklady se pohybují kolem 15 milionů korun ročně. Letos ale zatím nefunguje.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž u této veřejné zakázky zahájil správní řízení a do doby jeho ukončení nemůže její provozovatel činnost zajišťovat. Majitelé nebo uživatelé lesů nad 50 hektarů plochy proto musí sami zajistit od 1. května do 31. října ochranu proti vzniku a rozšíření požárů.

Na zakázku vyhlásilo ministerstvo otevřené zadávací řízení. Nabídky podali dva uchazeči, z nichž komise vybrala lacinější. Druhý zájemce však podal námitky, kterým ministerstvo nevyhovělo, a nyní celou kauzu rozhoduje ÚOHS.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 1. 8. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 19:31