Agris.cz - agrární portál

Lesy SR v pololetí vylepšily zisk o čtvrtinu na 186 milionů Sk

1. 8. 2005 | ČTK

Státní podnik Lesy SR zaznamenal v prvním pololetí hrubý zisk 186 milionů slovenských korun. Ve srovnání se stejným obdobím loni byl výsledek o 42 milionů korun lepší. Informoval o tom generální ředitel podniku Karol Vinš. Tržby za prodej dřeva se meziročně zvýšily zhruba o 680 milionů korun na 2,97 miliardy Sk. "Pozitivní hospodaření je výsledkem úspěšného restrukturalizačního procesu, přestože podnik za pololetí zpracoval téměř 1,4 milionu metrů kubických loňské kalamity, kde byly výrazně vyšší náklady na těžbu," uvedl ředitel.

Podnik současně vytvořil stomilionovou rezervu na zalesňování kalamitních ploch. Podle Vinše se v letošním roce úspěšně rozvíjí zejména projekt produkce biomasy - zpracování dřevního odpadu, kde se Lesy SR staly subjektem, který umožní v budoucnu rozvoj desítek regionálních projektů na využití obnovitelných zdrojů energie. Státní lesy, které jsou v procesu transformace na státní akciovou společnost, vytěžily za sledované období 2,16 milionu kubických metrů dřeva, což bylo zhruba o čtvrtinu více než před rokem. Devět procent vytěženého dřeva směřovalo na export. Podnik v současnosti zaměstnává 5824 lidí. Jejich počet se meziročně snížil asi o 1100, a to zejména v důsledku outsourcingu (zadávání části práce jiným firmám) lesnických služeb a činností a zeštíhlením organizační struktury podniku. Z celkové výměry dvou milionů hektarů lesů na Slovensku obhospodařují státní lesy 1,03 milionu hektarů. Z tohoto množství je téměř 285.000 hektarů neodevzdaných lesů. Zbytek obhospodařují soukromí vlastníci.


Zdroj: ČTK, 1. 8. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 09:39