Výroba kompotů v Česku klesla
4. 8. 2005 | Denik.cz
Léto a zavařovací sklenice plnící se nejrůznějšími plody ze zahrádek, patřívaly ještě pře pár lety nerozlučně k sobě.Dnes se doma zavařuje stále méně a také průmyslová výroba kompotů v Česku po roce 1992 výrazně klesla. V posledních letech se pohybuje v průměru kolem 4500 tun ročně zatímco do roku 1989 to bývalo průměrně 35 000 tun. Důvodem je rostoucí zásobení trhu čerstvým ovocem po celý rok. Výrazná změna v produkci kompotů nastala od roku 1993, kdy začala razantní privatizace výrobních závodů a řada konzerváren ukončila činnost.
Výroba kompotů klesala také kvůli nižší poptávce obchodní sítě. Jedním z důvodů bylo výrazné zdražení, protože stoupla cena cukru, surovin i pomocného materiálu.
Na snížení domácí produkce kompotů má vliv i dovoz levných výrobků z Číny a jižní Evropy. Počátkem devadesátých let se navíc začalo na českém trhu objevovat mnoho nových druhů kompotovaného ovoce, jako jsou mandarinky, ananas či jiné exotické plody, které rodinám zachutnaly. V chování lidí sehrála důležitou roli také změna zvyklostí, protože zejména mladší generace se o kompotování nezajímá.
Zdroj: Denik.cz, 4. 8. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:57
