Agris.cz - agrární portál

Potravinářská inspekce radí : nakupujte bezpečně

8. 8. 2005 | SZPI

Letní období je mimořádně příznivé pro růst a množení nejrůznějších mikroorganismů, a to nejen těch „hodných“, ale také mikroorganismů nežádoucích a patogenních, které mohou napáchat při konzumaci napadených potravin mnoho zdravotních problémů. Nejčastěji jsou potraviny napadeny kvasinkami, koliformními bakteriemi a aerobními mezofilními mikroorganismy, které mohou vyvolat poruchy zažívání, nadýmání nebo zvýšenou plynatost. I když spíš výjimečně, přesto se stále vyskytuje salmonela, listeria nebo kampylobacter, které patří mezi patogeny a způsobují onemocnění z potravin.

Proto se inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letním období mnohem více zaměřují na kontrolu dodržování hygienických a skladovacích podmínek prodeje i na odběry vzorků pro mikrobiologickou kontrolu. Spotřebitelé se však mohou před případnými obtížemi chránit sami tím, že věnují pozornost tomu, jaké potraviny nakupují, kde je nakupují i jak s nimi doma nakládají.

Při nákupu je proto dobré si všímat především čistoty v prodejně, a to nejen toho, jak je v ní uklízeno nebo jak čisté jsou vitríny, ale také jak čistotu dodržuje personál, má-li čistý oděv a ruce a používá-li při prodeji nebalených potravin rukavice nebo podávací náčiní. Hlavně v období vyšších teplot je důležité si všímat, jestli chladicí a mrazící boxy opravdu chladí nebo mrazí, jestli mléčné výrobky a chlazené nebo zmrazené výrobky nejsou ponechány mimo příslušný box nebo jestli je maso a masné výrobky ukládáno odděleně od ostatních potravin. To vše může hrát vyznanou roli při množení patogenních organismů a tím i porušení bezpečnosti potravin.

Odborníci potravinářské inspekce také nedoporučují nakupovat prasklá vejce, nafouklé chlazené potraviny a konzervy byť by byly za „výhodnou“ cenu, vyhnout se potravinám s poškozenými a zdeformovanými obaly nebo netěsnícími vakuovými obaly a nekupovat potraviny, které jsou viditelně plesnivé nebo dokonce nahnilé. Inspektoři varují také před vykrájenými plody ovoce nebo zeleniny, protože některé plísně produkují nebezpečné mykotoxiny, kterých není možné se zbavit odstraněním pouze viditelně napadené části plodu. Navíc prodávat tzv. výkroje zákon o potravinách zakazuje.

Důležité je vždy věnovat pozornost datu použitelnosti, které se uvádí na rychle se kazících potravinách většinou za slovy: Spotřebujte do…. Po uplynutí uvedeného data se potraviny už nesmějí prodávat a neměly by se ani konzumovat. Je samozřejmé, že podobné principy by spotřebitelé měli dodržovat i doma a pravidelně si udělat podrobnou inventuru v chladničkách, mrazácích i spížích.

Jen za letošní červen a červenec odebrali inspektoři SZPI 1005 vzorků potravin k mikrobiologickým analýzám. Sto padesát pět z nich (16%) nevyhovělo předpisům. Ve 39 případech byla zjištěna salmonela a ve 2 listeria. Většinou se jednalo o zákusky, masné výrobky a saláty. Inspektoři všechny nevyhovující výrobky zakázali uvádět do oběhu.

Více informací najdete na webových stránkách inspekce


Zdroj: SZPI, 8. 8. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 16:14