Agris.cz - agrární portál

Do lesa? Jen s největší opatrností

8. 8. 2005 | Mladá fronta Dnes

Vstup do lesů jen s největší opatrností, zní doporučení obcí a lesních správců. Mnohá místa se totiž v důsledku kalamity způsobené nedávnou vichřicí stala nebezpečnými. Hrozí zejména nebezpečí pádu zavěšených stromů a větví, k němuž může dojít i bez zjevných příčin. "Ke značným polomům došlo zejména v katastrálním území Horní Žďár. Zasaženy byly především porosty nad tak zvanou Jižní jámou, která se nachází vpravo nad silnicí Ostrov - Jáchymov," varoval Tomáš Čepelák z odboru životního prostředí ostrovské radnice. Důrazně doporučuje se takovým lokalitám vyhnout, než budou následky kalamity odstraněny.

O zákazu vstupu do lesa uvažují v Loketských městských lesích. Podle ředitele Jaroslava Hlavsy je nejprve nutné celou věc projednat se Státní správou lesů. "Při polomech v rozsahu, jaký máme, předpokládám ale vydání zákazu," upřesnil Hlavsa. Problematičtější je situace v lesích okolo Horní Blatné. Zdejší Lesní správa Horní Blatná je rozlohou největší v republice. "Vydat zákaz na ploše 27 tisíc hektarů dost dobře nejde. Navíc tam, kde je nejvíce polomů, nemusí jít nutně o nejnebezpečnější místa," uvedl zástupce lesního správce v Horní Blatné Jiří Štěch. Podle něj je třeba být daleko opatrnější, zcela se vyhýbat místům, kde se zpracovávají polomy a místům s nakloněnými vyvrácenými stromy. "Když je strom vyvrácený a opřený o další, je to podobně nebezpečná situace, jako když zůstane auto napůl viset nad propastí. Nikdo neví, kde je přesně těžiště, a jak málo stačí k tomu, aby strom spadl," dodal Štěch.

Formu doporučení k opatrnosti volí také ředitel Lázeňských lesů Karlovy Vary Evžen Krejčí. V lesích obklopujících bezprostředně lázeňské město došlo spíše k řadě menších polomů roztroušených na řadě míst. "Vydávat zákaz vstupu by vzhledem k tomu nemělo valný smysl. Doporučuji ale, aby se lidé vyhýbali vývratům a nakloněným stromům a nelezli pod ně ani ze zvědavosti. Nelze odhadnout, kdy a jak se takový strom může uvolnit," upozornil Krejčí.Jiná je podle něj situace v lesích za Starou Rolí a v okolí Odeře, které rovněž spadají pod Lázeňské lesy. "Cesty se nám podařilo uvolnit. Když lidé narazí na místa, kde se zrovna pracuje, je lépe se jim vyhnout," doplnil Krejčí.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 8. 8. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 15:40