Agris.cz - agrární portál

Primátor Vysokých Tater Mokoš: Nikdo nechce Tatry zdevastovat

13. 8. 2005 | ČTK

Rozvoj turistického ruchu ve Vysokých Tatrách musí pokračovat navzdory loňské listopadové vichřici a nedávnému požáru, které postihly tatranské lesy, tvrdí primátor města Vysoké Tatry Ján Mokoš. Za devět měsíců od větrné smršti se sice podle něj podařilo udělat v Tatrách hodně práce při obnově poničeného území, nicméně spory ochránců přírody a podnikatelů v oblasti cestovního ruchu mohou podle něj procesu obnovy uškodit. "Nikdo - ochranáři, podnikatelé, ani zdejší obyvatelé - nechce Vysoké Tatry zdevastovat. Je ale potřeba najít společnou řeč při plánováni budoucnosti tohoto území, které kromě funkce ochrany přírody má plnit také funkci léčebnou a rekreační," uvedl dnes Mokoš na akci nazvané Tatranská beseda pořádané městem Vysoké Tatry a Státními lesy Tatranského národního parku v Tatranské Lomnici.

Obyvatelé i návštěvníci Tater při tomto setkání mohli získat informace o dopadech loňské vichřice na tatranskou přírodu, ale také o dalších rozvojových záměrech tamní radnice. Primátor informoval, že právě dnes podepsal s firmou Inžinierske stavby Košice smlouvu o opravě tatranských silnic v hodnotě 126 milionů korun, přičemž 120 miliony na tento projekt přispěla Evropská unie. "Jde o projekt, který jsme připravili ještě před loňskou vichřicí," poznamenal Mokoš a dodal, že opravy začnou letos tak, aby byly ukončeny do konce října příštího roku.

Akce se zúčastnil také předseda Vládního výboru pro obnovu Vysokých Tater Ivan Štefanec, který ČTK řekl, že do konce letošního roku výbor zveřejní výsledky soutěže o návrh studie obnovy Vysokých Tater. Loňská listopadová vichřice poničila ve Vysokých Tatrách 12.600 hektarů lesů, přičemž materiální škody dosáhly téměř devíti miliard korun.


Zdroj: ČTK, 13. 8. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 19:12