Zelenina je víc než jen potravina
18. 8. 2005 | ÚZPI
Pokud by všichni lidé konzumovali denně doporučené množství 600 g zeleniny a ovoce, nemusely by ročně 2 635 000 lidí na celém světě předčasně umírat. K tomuto závěru dospěli statistici Evropského zdravotnického centra v Londýně. Zvýšení aktuální konzumace na doporučené množství může snížit riziko srdečního infarktu a mrtvice o 31 % popř. 19 %. Riziko rakoviny žaludku se snižuje o 19 %, u rakoviny jícnu udávají autoři studie pokles o 20 % a u rakoviny plic o 12 %.
Ve studii byly použity údaje týkající se denního příjmu zeleniny a ovoce v jednotlivých zemích u různých věkových skupin obyvatelstva a vyhodnocena souvislost mezi konzumací ovoce a zeleniny a rizikem zejména chorob srdce a oběhové soustavy, rakoviny žaludku, jícnu, tlustého střeva a plic. Autoři studie poukazují na to, že je nutné neustále zdůrazňovat zdravotní rizika příliš nízké konzumace zeleniny a ovoce a předpokládají, že se Světová zdravotnická organizace (WHO) a FAO ještě intenzivněji zapojí do podpory konzumace ovoce a zeleniny.
Výsledky studie byly publikovány v únorovém čísle Bull. World Health Organ.
Zdroj: ÚZPI, 18. 8. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 16:04
