Agris.cz - agrární portál

Biopotraviny bojují o své místo v českých kuchyních

6. 9. 2005 | Mladá fronta Dnes

Biopotraviny si sice už nalézají místa i v policích velkých supermarketů, ale denně si je Češi zatím nedopřávají. Loni každý Čech v průměru utratil za biopotraviny 27 korun, v bývalých patnácti členských státech Evropské unie to bylo zhruba 800 korun. Z celkové spotřeby potravin v Česku tak na ekologické připadá zhruba desetina procenta. Přitom evropskou módu ekologických potravin už do svých polic přinesly i obchodní řetězce jako Interspar, Kaufland nebo Billa.

"Je velká škoda, že více než polovina prodaných výrobků je z dovozu," říká Tom Václavík ze Svazu ekologických zemědělců. Jinak se lidé toužící po čisté potravině musí poohlédnout po specializovaných prodejnách.

Hlavním problémem je podle biofarmářů nedostatečná propagace. Proto na září připravili sérii akcí, které mají přiblížit lidem biopotraviny a ekologické zemědělství."Rádi bychom upozornili na to, že i pouhým nákupem bioproduktů mohou lidé pomáhat chránit životní prostředí, zvyšovat biologickou rozmanitost, pomáhat zamezit znečištění zdrojů vody a aktivně snižovat nezaměstnanost na venkově," uvedl Václavík.Pod názvem Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství nachystali ochutnávky v bioprodejnách, výlety na ekofarmy, kurzy vaření či bio jarmarky, kde mohou zájemci ochutnat potraviny vyrobené na českých ekofarmách.

Plán podpory ekologického zemědělství mají i ministerstva zemědělství a životního prostředí, která počítají s tím, že do roku 2010 bude desetina zemědělské půdy využita ekologicky. "Musí se samozřejmě najít únosná hranice pro trh i státní podporu. Značku Bio už podporuje státní intervenční fond," říká náměstek ministra zemědělství Karel Mach. Stát podle něho loni ekologické farmy podpořil zhruba 300 miliony korun. Mezi hlavní výrobky ekozemědělců v Česku patří obilí, zejména špalda a pohanka, byliny a koření, hovězí maso a mléko. Za biopotraviny si lidé musí připlatit, jsou zhruba o pětinu dražší než běžné potraviny. Má na to vliv složitější produkce s velkým podílem ruční práce i náročnějším zpracováním. S tím mají čeští ekofarmáři největší problémy.

"Když vyjedeme na zkušenou za hranice, často se nestačíme divit, jak třeba malá řeznictví vypadají. Je to trochu hozená rukavice pro naše úředníky, kteří jsou někdy přehnaně upjatí," říká předseda Svazu ekologických zemědělců Zdeněk Perlinger. Podle Václavíka se navíc biopotraviny prodávají jako běžné, protože je nedostatek jatek certifikovaných jako bio provozy.

Biopotraviny v Česku

Češi loni za biopotraviny

utratili 270 milionů Kč

Nejčastěji lidé nakupují bio:

- v supermarketech 65 %

- ve specializovaných obchodech 25 %

Biozemědělci hospodaří na 6 % veškeré zemědělské půdy. Na trhu je 2000 druhů výrobků.

Počet biofarem:

v Česku 836

v Rakousku 19 056

ve Švýcarsku 6 445

Za biopotraviny ročně průměrně utratil:

Čech 27 Kč

Evropan (EU 15) 800 Kč

Pramen: Green marketing


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 6. 9. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 16:54