Testování koz na možnost nákazy BSE
6. 9. 2005 | ÚZPI
Konzumace kozího masa je podle výsledků testování pravděpodobně bezpečná. Podle názoru Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EBLS) existuje jen velmi malé riziko, že by se mohli lidé nakazit novou variantou Creutzfeld-Jakobovy nemoci (nVCJD) následkem konzumace kozího masa. V průběhu uplynulých měsíců bylo v zemích Evropské unie testováno (s negativním výsledkem) na přítomnost infekce bovinní spongioformní encefalopatií (BSE) okolo 78 000 koz. Jednotlivá zvířata, u kterých by se mohlo jednat o onemocnění BSE se narodila ještě předtím, než vstoupil v platnost zákaz zkrmování živočišných mouček.
Nejvyšší poradní instance v rámci EU má situaci ztíženou tím, že pro kvantitativní posouzení rizika je rozložení získaných dat nedostatečné. EBLS doporučuje dále provádět experimentální výzkumy týkající se infekčnosti a vývoje onemocnění BSE u koz a referovat o jejich výsledcích. Mezitím je nutné v členských zemích EU dále pokračovat v provádění testů na BSE.
Deutsche Schafzucht, 97, 2005, č. 15, s. 22
Zdroj: ÚZPI, 6. 9. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 01:51
