Agris.cz - agrární portál

Španělé ve Ždírci nad Doubravou postaví dřevozpracující závod

9. 9. 2005 | ČTK

Španělský investor plánuje stavbu nového dřevozpracujícího závodu ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku. Provoz na výrobu lepených desek asi za 12 milionů eur (přibližně 350 milionů korun) vedle největší tuzemské pily společnosti Stora Enso Timber se chystá vybudovat Czech Lana, s.r.o. Zkušební výroba by měla začít příští rok touto dobou, řekl starosta Jan Martinec. Podle jeho informací dá nový podnik práci asi 50 lidem. Nový závod by měl zpracovávat sušené řezivo z pily, podobně jako provoz Holzwerke Wimmer, který ve Ždírci před třemi lety za 350 milionů korun vybudovala stejnojmenná německá firma.

Ve výrobě konstrukčního lepeného řeziva pro stavební účely zaměstnává asi 50 lidí. Závod, jejž již vlastní Stora Enso, z pily odebírá skoro třetinu produkce. Ve společnosti Czech Lana ale Stora majetkový podíl nemá. Podle starosty by další provoz neměl zhoršit životní prostředí ve městě, protože bude při lepení dřeva používat klíh. "Holzwerke Wimmer to už dělá a nejsou s tím žádné problémy," vysvětlil. Pila ve Ždírci letos zmodernizovala výrobní linku. Díky tomu může ročně pořezat až 1,1 milionu metrů krychlových kulatiny. Kvůli rostoucí poptávce po sušeném řezivu podnik postavil i osm nových sušáren, takže se objem sušeného řeziva zvedl o 100.000 metrů krychlových na 430.000 metrů krychlových.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 07:12