Kontroly burčáku pokračují – inspektoři Potravinářské inspekce odebírají vzorky
16. 9. 2005 | SZPI
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pokračují v kontrolách burčáku. Do dnešního dne zkontrolovali ve všech krajích republiky 103 prodejců tohoto nápoje. Během kontrol uložili 37 opatření k nápravě nedostatků, které se týkaly nesprávného označení (17), chybějících informací o výrobci burčáku (13), chybějících průvodních dokladů (13) nebo neodpovídajících hygienických podmínek prodeje 14). Nejvíce nedostatků (46%) inspektoři zjistili v Praze a Středočeském kraji, v Jihomoravském kraji (39%) a na Olomoucku (36%). Inspektoři také průběžně kontrolují, zda opatření, která už byla prodejcům a provozovatelům stánků uložena, byla také skutečně naplněna.
V těchto dnech začali inspektoři SZPI odebírat vzorky burčáku pro laboratorní rozbory, aby ověřili, zda v nich není přidaná tzv. exogenní voda. Stejně jako do vína není možné vodu do burčáku přidávat. Přestože je takové „zmnožování“ vína nebo burčáku pro poctivé vinaře jedním z největších prohřešků, inspekce se s ním v minulých letech také setkala. Kontroly burčáku budou pokračovat. Podle zákona o víně je povoleno burčák prodávat od 1.srpna až do 30. listopadu.
Zdroj: SZPI, 16. 9. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:44
