Co to je burčák a kdy ho můžeme ochutnat?
20. 9. 2005 | Mladá fronta Dnes
Burčák je burčákem jen několik hodin a právě v tu dobu je jeho ochutnávání skutečným chuťovým požitkem. Tak charakterizuje tento zvláštní nápoj vinařský odborník. Docela dobře chutnat ale bude i nějakou chvíli po svém „vrcholu“. A technicky vzato? Burčák je takzvané první víno vzniklé bouřlivým kvašením vinného moštu v sudech či tancích. Kvašení probíhá jeden až dva týdny za přítomnosti kulturních vinných kvasinek a při teplotě od 12 do 15 stupňů Celsia. Během tohoto kvašení se většina přítomného cukru mění na alkohol a oxid uhličitý. Ve výrobě vína se pokračuje jeho stáčením. A právě po jeho prvním stočení dostáváme nápoj s názvem burčák.
Ten má obvykle mléčně bílou barvu ještě zakalenou odumřelými bakteriemi. Výrazně tmavá barva burčáku značí, že už to vlastně ani burčák není - tedy že nápoj je už starý, anebo že není vyroben z vinných hroznů, ale třeba z jablek nebo jiného ovoce.
A kdy můžeme opravdový burčák ochutnat? Bezprostředně po období samotného sběru hroznů, což znamená zhruba na přelomu léta a podzimu. Ale to je jen velmi obecné období. Podle zákona o víně je povoleno burčák prodávat od 1. srpna do 30. listopadu. V těchto dnech začali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odebírat vzorky burčáku pro laboratorní rozbory, aby ověřili, zda v nich není přidaná takzvaná exogenní voda. Stejně jako do vína není možné přidávat vodu ani do burčáku. Přestože je takové „zmnožování“ vína nebo burčáku pro poctivé vinaře jedním z největších prohřešků, inspekce se s ním setkává. Kolují „moudra“, že burčák čistí krev a člověk by ho měl vypít přesně tolik, kolik má krve. Nikde už se ale neříká, jak vám po vypití tolika litrů bude. Proto prodejci burčáku doporučují chuť i správnou míru.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 20. 9. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 01:23
