Agris.cz - agrární portál

Zaručeně šetrné české dřevo z Volar a od Kinských - lesní podniky získaly prestižní certifikát

26. 9. 2005 | Enviweb.cz

FSC ČR, česká pobočka mezinárodní organizace Forest Stewardship Council (FSC), gratulovala dvěma českým lesním podnikům, které získaly prestižní značku šetrného hospodaření FSC. Městské lesy Volary, a.s. a soukromý majetek Kinský dal Borgo, a.s. v Chlumci nad Cidlinou získaly prestižní certifikát FSC, který uděluje mezinárodní organizace FSC lesním majetkům dodržujícím striktní ekologická a sociální kritéria. Plocha českých lesů, certifikovaných světovou značkou FSC, se certifikací obou podniků o celkové rozloze 10 417 hektarů téměř zdvojnásobila, a to na 24 971 hektarů.

Společně s lesními podniky získaly certifikát i 3 dřevozpracující podniky, které tak budou moci na trh uvést dřevěné výrobky ze zaručeně šetrného dřeva s logem FSC, pocházejícího z šetrně obhospodařovaných lesů. Získáním certifikátu lesní podniky získávají výhodu při prodeji dřeva v ČR i zahraničí.

Oba lesní podniky se na certifikační audity začaly připravovat již v roce 2004 a postupně upravovaly své hospodářské postupy tak, aby vyhovovaly standardu FSC pro ekologicky šetrné, sociálně odpovědné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření. Městské lesy Volary, a.s. a lesy Kinský dal Borgo, a.s. v Chlumci nad Cidlinou získaly certifikát na 5 let, za předpokladu plnění přísných podmínek v ekologické, sociální a ekonomické oblasti, jejichž plnění bude každoročně sledováno akreditovanou certifikační firmou. Dosud na certifikát FSC dosáhly pouze 3 tuzemské lesní podniky. Jako první v roce 1988 Školní lesní podnik Křtiny Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. V září 2005 bylo v ČR certifikováno 20 dřevozpracujících podniků.

Značku Forest Stewardship Council společně na začátku 90. let vytvořily velké mezinárodní ekologické organizace, dřevařské společnosti a další partneři. Stává se velmi populární mezi zákazníky a poptávka po dřevě s tímto logem rapidně roste. Na trhu je už přes 20 000 výrobků s logem FSC. Nakupují jej také významné firmy. Například obchodní řetězec Hornbach oznámil, že od roku 2008 nebude používat dřevo z nových zemí EU, které nemá certifikát FSC.

Certifikátem FSC se v srpnu 2005 mohlo pyšnit více než 57 milionů hektarů lesů v 65 zemích světa.

Mgr. Michal Rezek, ředitel FSC ČR k tomu řekl řekl:

"Gratulujeme Městským lesům ve Volarech a lesům Kinský dal Borgo v Chlumci nad Cidlinou k získání certifikátu. Jsou dobrým důkazem, že ekologicky a sociálně šetrné lesní hospodaření v souladu s důslednými pravidly FSC je v České republice možné v horských lesích i nížinách, u soukromých i obecních lesů. Šetrné hospodaření, které dodržuje mezinárodní kritéria FSC, chrání lesy a zároveň představuje pro vlastníky dobrou obchodní příležitost."

Více o certifikaci FSC na stránkách české pobočky FSC ČR: www.czechfsc.cz

Kontakt:

Mgr. Michal Rezek nebo Šárka Grénarová

FSC ČR

tel.: 736 533 137 (Michal Rezek)

tel.: 737 406 093 (Šárka Grénarová)

e-mail: fsc@ecn.cz


Zdroj: Enviweb.cz, 26. 9. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 20:56