Agris.cz - agrární portál

Potraviny, které mohou ohrozit zdraví

26. 9. 2005 | Denik.cz

Člověk nežije, aby jedl, ale jí, aby žil, pravil kdosi moudrý a měl pravdu. Není to však tak docela prosté. Některé potraviny mohou totiž být pro určité jedince nejen zdraví, ale dokonce životu nebezpečné. Řeč je o alergicích, lidech, jejichž organismus přehnaně reaguje na látky obsažené v potravinách. Odhady říkají, že alergií na určité druhy potravin či pochutin trpí 0,3 - 7,5 procenta lidí. U nich může i malé množství rizikové látky vyvolat bouřlivou odezvu organismu, v nejhorším případě končící smrtí. Samozřejmě nejjednodušší je látce, na niž máme alergii, se prostě vyhnout. A tady se skrývá zrada.

Řada potravin totiž obsahuje malá množství příměsí, o nichž se v deklaraci výrobce o složení nic nedozvíme a které alergiky ohrožují. To se má už brzy změnit. Členské státy Evropské unie totiž musejí do svých předpisů o označení na obalech potravin do 25. 11. letošního roku zapracovat unijní direktivu, podle níž se přítomnost rizikových látek na obalech musí povinně uvádět.

Seznam alergenních složek uvedených v nové normě je poměrně obsáhlý. Zahrnuje obiloviny obsahující lepek, korýše, vejce, ryby, arašídy, sóju, mléko, suché skořápkové plody, celer, hořčici, sezamová semena, včetně výrobků z těchto potravin a také oxidy síry. "Potraviny, které byly v oběhu před uvedeným datem, se mohou prodávat do vyprodání zásob. Mrzí nás, že ve směrnici chybí omezující datum," uvedla Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů, které se na přípravě tohoto evropského projektu podílelo.

Testy, které se uskutečnily v několika evropských laboratořích, kam evropské státy včetně Česka zaslaly vzorky výrobků, přitom ukázaly, že zejména burské a lískové oříšky se vyskytují v potravinách, kde by je nikdo nečekal. Bílkoviny z těchto oříšků jsou přitom pro alergiky zvlášť nebezpečné. "Naše organizace zaslala k testování celkem 37 potravinářských výrobků rozdělených do tří kategorií, sušenky (17 druhů), mléčné čokolády (8) a snídaňové vločky (12). Krom toho se testovaly i hořké čokolády, zmrzliny a jogurty," uvedla Picková. A test hříšníky odhalil.

Burské oříšky se vyskytovaly v jedné mléčné čokoládě a čtyřech druzích vloček, lískové byly ve čtyřech druzích mléčné čokolády, dvou druzích sušenek a dvou vloček. Jedna čokoláda utajovala i burské i lískové oříšky, aniž by výrobce o jejich obsahu informoval.

Nejhůře dopadly výrobky ze Slovinska, kde většina testovaných potravin oříšky obsahovala. "Přítomnost nedeklarovaných přísad může mít dvě příčiny, buď záměrné přidávání a nedostatečné značení, nebo nahodilou kontaminaci zaviněnou nedostatečným čištěním výrobních linek," dodala Picková. Od 25. listopadu by se vše mělo změnit, samozřejmě v případě výrobků vyprodukovaných po tomto datu. Producenti buď uvedou, co produkt opravdu obsahuje, anebo se vyjmenovaným alergenům vyhnou. Druhá možnost - výroba zdravotně vyhovujících výrobků - by jistě byla lepší.

KDE SE VYSKYTLY SKRYTÉ OŘÍŠKY?

v sušenkách - 36 procent

v mléčných čokoládách - 28 procent

v hořkých čokoládách - 19 procent

ve snídaňových vločkách - 12 procent

méně významná množství obsahovaly i jogurty a zmrzliny


Zdroj: Denik.cz, 26. 9. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 00:01