Polský trh se sýry
26. 9. 2005 | ÚZPI
Od r. 2003 v Polsku výrazně roste výroba, spotřeba a export sýrů. Zvyšuje se podíl balených sýrů a roste význam obchodních značek. Nejvýznamnějšími výrobci jsou společnosti Mlekovita, Mlekpol a Ostrowia. V r. 2004 dosáhla výroba syřidlových sýrů 219 tis. t, tj. o 15,8 % více než v r. 2003. (Do r. 2003 byl meziroční růst výroby i spotřeby pozvolnější.) Důvodem vysokého růstu je jednak rostoucí domácí spotřeba, jednak zvýšený export hlavně do zemí EU. V prvním čtvrtletí 2005 je úroveň produkce přibližně stejná jako ve stejném období minulého roku (50 900 t).
V r. 2004 bylo na polský trh dodáno 163,4 tis. t syřidlových sýrů, tj. o 26 % více než v r. 2003. Podíl balených sýrů (plátky, kusy) se postupně zvyšuje (dosáhl 49 %). Roste export (během prvního čtvrtletí 2005 o 19,3 %), a sice především do zemí EU (41 % z veškerého exportu sýrů).
Nejvýznamnějšími polskými výrobci sýrů jsou společnosti Mlekovita, Mlekpol a Ostrowia
(38,5 % trhu). V menším měřítku jsou sýry dodávány firmami: Spomlek, Ryki, Paslek ICC, Lactalis & Polser (16,2 % trhu) a dalšími (např. Hochland a Arla).
Podíl značkových sýrů na maloobchodním trhu dosáhl 4 % (vezmou-li se v úvahu jen balené sýry, je tento podíl přes 10 %). Populární obchodní značky náležejí řetězcům Geant, Tesco a diskontním obchodům, dále jsou to značky Auchan, Tip, Eco+, Jedynka, Pierwsza Cena.
Zvyšuje se podíl sýrů s tvorbou ok na úkor tradičních druhů. Podíl pěti nejpopulárnějších druhů sýrů je 53,2 % a jedná se o goudu, eidam, morski, ementál a masdamer.
Zahraniční obchod Polska se sýry (tis. t)
2004 | 2005 – 1. čtvrtletí | ||||||
Import | Export | Import | Export | ||||
tis. t. | index | tis. t. | index | tis. t. | index | tis. t. | index |
5,5 | 180,2 % | 51,3 | 139,3 % | 1,9 | 380,0 % | 10,5 | 119,3 % |
European Dairy Magazin, 2005, č. 4, s. 28
Zdroj: ÚZPI, 26. 9. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 14:19
