Pokles výroby červeného masa se v ČR zastavil
27. 9. 2005 | Potravinářská komora
Po šestnácti měsících postupného meziročního poklesu výroby masa v ČR se v srpnu letošního roku tento trend zastavil. Informoval o tom dnes Český statistický´úřad (ČSÚ). V srpnu 2005 totiž podle ČSÚ vzrostla výroba masa celkem (bez drůbežího) meziročně o 1,1 % vlivem zvýšení výroby vepřového masa o 2,7 %. Výroba hovězího masa vč. telecího klesla v tomto měsíci meziročně o 5,4 %. Průměrná porážková hmotnost se zvýšila meziročně u jatečných býků o 0,8 % na 595,9 kg, u jatečných prasat (bez prasnic a kanců) vzrostla o 0,8 % na 105,3 kg.
Ceny zemědělských výrobců stouply meziročně u jatečných býků o 7,8 %, u jatečných prasat naopak klesly o 7,5 %. Nákup mléka do mlékáren vzrostl meziročně o 1,5 %. Od počátku roku klesla výroba masa celkem (bez drůbežího) meziročně o 14,7 % při snížení výroby vepřového masa o 13,1 % a hovězího vč. telecího o 21,0 %. „Pokles domácí výroby masa byl vyrovnán dovozem masa a jatečných zvířat ze zahraničí,“ uvedl Úřad. Ceny zemědělských výrobců vzrostly meziročně u jatečných býků o 9,2 % a u jatečných prasat se zvýšily o 5,7 %. Nákup mléka od počátku roku stoupl meziročně o 0,8 %.
Zdroj: Potravinářská komora, 27. 9. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 07:54
